.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


понеделник, 20 декември 2021 г.

Програмата "йогурт" във вашата машина има много повече функции, отколкото си мислите

 
 
По-добрите, по висококачествени и обикновено по-скъпите машини за хляб имат предвидена функция "предварително затопляне на продуктите".

За жалост обаче повечето хлебопекарни машини, продавани в България, нямат заложена в програмите си тази функция за предварително затопляне на продуктите. 

Това означава, че преди да сложите продуктите в машината за хляб, вие предварително трябва да затоплите водата, млякото, яйцата, маслото и всички съставки, които са предвидени по рецепта. 

И не винаги сте сигурни дали ще уцелите правилната температура.

А когато машината си е програмирана с етап "предварително затопляне" е толкова лесно и удобно! 

Но ако сте си купили машина без подобна функция, не се ядосвайте! 

Вие пак можете да сложите студените продукти в машината и тя да ги затопли, стига да имате програма "йогурт". 

>>> Програмата "йогурт" може не само да подкваси мляко за вас.

>>> Тя може още да затопли предварително студените продукти, сложени в машината. Включете я за 15-20 мин или толкова време, колкото прецените, че е нужно да се затоплят продуктите, ако са много студени. После я изключете и продължете нататък с избраната програма за хляб.

>>> Програмата"йогурт" може да ви бъде много полезна, ако по някаква причина тестото ви не е втасало достатъчно добре за времето, предвидено в програмата за хляб, която сте избрали.  Това може да се случи ако помещението, в което работи машината, е студено – през зимата, например.
Виждате, че времето за втасване изтича, а тестото не се е надигнало добре. В такъв случай изключете текущата програма, включете "йогурт" и оставете вашето тесто толкова време, колкото му е нужно, за да ферментира достатъчно и добре да се надигне. 
 
Това е така, защото киселото мляко се подквасва на същата температура, на която втасва тестото с мая (40-50С). 

След това изключете ръчно "йогурт" и включете "печене". Не е голямо усилие, а винаги можете да разчитате на тази програма в извънредни ситуации.

>>> Ако решите да печете хляб с квас, не е нужно да включвате цяла фурна. Сложете квасното тесто в машината и включете програмата "йогурт". Оставете тестото да втасва толкова дълго, колкото му е нужно. 

След това включете "печене" и воала! имате хляб с квас, втасал и изпечен в хлебопекарната машина!

>>> И накрая, но не на последно място по важност: любимото печиво на болшинството българи е козунакът. Често много от вас вадят омесеното в машината тесто, сплитат и включват фурната, за да втаса тестото и после да го изпекат пак във фурната.

Е, сега е много по-лесно! Извадете омесеното тесто, оформете го чрез сплитане и върнете във ваничката. Сложете ваничката в машината и включете програма "йогурт". Тестото може да престои на програма "йогурт" толкова време, колкото му е нужно за втасване. После изключете ''йогурт", намажете с яйце, посипете със захар и включете "печене".

Насладете се на вашия вкусен домашен козунак, приготвен с минимални усилия и разход на енергия!


Много полезна програма! 

Използвайте я пълноценно и не пренебрегвайте нейното наличие още когато избирате каква машина да си купите!


Няма коментари:

Публикуване на коментар