.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


сряда, 5 януари 2022 г.

Пухкав пшенично–ръжен хляб. Любимият хляб на моето семейство.

Авторска рецепта от Валентина Георгиева>>>


Този хляб не изисква много и скъпи продукти, но е необикновено пухкав и вкусен.

И въпреки отличния си вкус, себестойността на един самун от 1000 г е около 1.30 лв, което за днешното ниво на цените е повече от икономично.

Съчетанието на великолепен вкус и ниска цена го направи предпочитания хляб у дома. Той присъства почти всеки ден на нашата домашна трапеза и никога не ни омръзва.

 
Необходими продукти за хляб с тегло 1000 г:
 
 
За запарката на малца:

2 с.л. Карамел малц BEST Biscuit Malt>>> Наименованието на малца е линк към продукта в онлайн магазина, от който може да се поръча.

90 г вряла  вода

 
За тестото:

228 г студена или хладка вода 

1.5 ч.л. сол (може и 2 ч.л. сол, ние избягваме солта у дома, затова съм я намалила до минимум)

2 ч.л. захар или мед

2 с.л. оцет

3 с.л. олио

550 г. бяло брашно (използвам Топаз Мел Класика)

120 г пресято ръжено брашно

2 ч.л. суха мая за хляб 
!!! (Използвам Saf Instant Червена, която е произведена специално за професионални цели. Ако използвате друга мая, може да е нужно повече мая - например 2.5 ч.л. На мен с 2 ч.л. "д-р Йоткер" на същия този хляб му трябваха 3 часа за достатъчно добра ферментация).

На снимката по-долу е ръженото брашно, което използвам, на компания "Елиаз", купувам го в пакети по 0.5 кг за 0.79лв от "ТМаркет онлайн магазин". Понякога го доставят и във физическите магазини на компанията, но никога не е сигурно. Затова, като го намеря, купувам наведнъж по много килограми и имам за дълго време напред. Другият начин е да позвъните на производителя и да попитате откъде може да си го купите, или ако искате да опитате великолепния вкус на такъв хляб, да търсите замяна с  друго подходящо пресято фино ръжено брашно.



Начин на приготвяне:

Малцовите зърна се смилат у дома с мелничка за кафе до фино брашно. 

2 с.л. малц се заливат с 90 г вряла вода, разбъркват се много добре до хомогенност и се оставят да се запарят.

Във ваничката на машината се изсипва хладката или студена вода, запарения малц, солта, захарта, олиото и оцета.

После се изсипват бялото и ръженото брашно.
 

Машината се включва на програма "месене" за 20 минути, но без да се слага маята. Правя това, за да дам възможност да се развие глутенът и хлябът да стане максимално пухкав, защото е с ръжено брашно, което, известно е, не може добре да се надигне. Ръженото брашно веднага променя свойствата на тестото, дори 20 г повече или по-малко в състава на тестото се усещат.

Предварителното месене се извършва без затопляне на продуктите и без добавена мая.
 

След изтичане на тези 20 минути предварително месене може да се продължи с избраната основна програма.

Машината ми няма функция за предварително затопляне на продуктите, затова аз включвам за 20 мин. програмата "йогурт"  и тя перфектно затопля всичко. Дори не я настройвам, за да не губя време. Просто след 20 мин. я изключвам ръчно, така е най-бързо.

После включвам програмата за "френски хляб" ( в някои машини е наречена "пухкав хляб", 1250 г, светла коричка. (Настройвам машината на 1250 г. за да удължа времето за втасване).

Тъй като тази, а и повечето други машини на нашия пазар нямат програма за ръжен хляб, веднага, след като приключи второто месене, натискам "пауза" и изваждам бъркалките. Тестото, в чийто състав има ръжено брашно, не се нуждае от изпускане на натрупания при ферментацията газ, защото след това трудно ще се надигне отново.

След това ферментацията и печенето продължават.

Добре се вижда, че горната коричка по цвят не се отличава от страничната. Прекрасно изпечена, това е дело на двата реотана. 

Омесен и изпечен е в новата ми придобивка Cecotec Bread&Co 1500 PerfectCook, с два реотана. Наистина, двата реотана имат значение и си струваше да избирам машина толкова дълго и така придирчиво.
 
Хляба не го разрязах, защото минаваше полунощ, когато го извадих от машината и беше много горещ, пареше. Следващия път ще покажа и разрязан. хляб. Вътрешността му надмина всички мои очаквания.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар