Този хляб не изисква много и скъпи продукти, но е необикновено пухкав и вкусен.
И въпреки отличния си вкус, себестойността на един самун от 1000 г е около 1.30 лв, което за днешното ниво на цените е повече от икономично.
Съчетанието на великолепен вкус и ниска цена го направи предпочитания хляб у дома. Той присъства почти всеки ден на нашата домашна трапеза и никога не ни омръзва.
2 с.л. Карамел малц BEST Biscuit Malt>>> Наименованието на малца е линк към продукта в онлайн магазина, от който може да се поръча.
90 г вряла вода
228 г студена или хладка вода
1.5 ч.л. сол (може и 2 ч.л. сол, ние избягваме солта у дома, затова съм я намалила до минимум)
2 ч.л. захар или мед
2 с.л. оцет
3 с.л. олио
550 г. бяло брашно (използвам Топаз Мел Класика)
120 г пресято ръжено брашно
На снимката по-долу е ръженото брашно, което използвам, на компания "Елиаз", купувам го в пакети по 0.5 кг за 0.79лв от "ТМаркет онлайн магазин". Понякога го доставят и във физическите магазини на компанията, но никога не е сигурно. Затова, като го намеря, купувам наведнъж по много килограми и имам за дълго време напред. Другият начин е да позвъните на производителя и да попитате откъде може да си го купите, или ако искате да опитате великолепния вкус на такъв хляб, да търсите замяна с друго подходящо пресято фино ръжено брашно.
Начин на приготвяне:
Малцовите зърна се смилат у дома с мелничка за кафе до фино брашно.
2 с.л. малц се заливат с 90 г вряла вода, разбъркват се много добре до хомогенност и се оставят да се запарят.
Във ваничката на машината се изсипва хладката или студена вода, запарения малц, солта, захарта, олиото и оцета.
Машината се включва на програма "месене" за 20 минути, но без да се слага маята. Правя това, за да дам възможност да се развие глутенът и хлябът да стане максимално пухкав, защото е с ръжено брашно, което, известно е, не може добре да се надигне. Ръженото брашно веднага променя свойствата на тестото, дори 20 г повече или по-малко в състава на тестото се усещат.
След изтичане на тези 20 минути предварително месене може да се продължи с избраната основна програма.
Машината ми няма функция за предварително затопляне на продуктите, затова аз включвам за 20 мин. програмата "йогурт" и тя перфектно затопля всичко. Дори не я настройвам, за да не губя време. Просто след 20 мин. я изключвам ръчно, така е най-бързо.
После включвам програмата за "френски хляб" ( в някои машини е наречена "пухкав хляб", 1250 г, светла коричка. (Настройвам машината на 1250 г. за да удължа времето за втасване).
Тъй като тази, а и повечето други машини на нашия пазар нямат програма за ръжен хляб, веднага, след като приключи второто месене, натискам "пауза" и изваждам бъркалките. Тестото, в чийто състав има ръжено брашно, не се нуждае от изпускане на натрупания при ферментацията газ, защото след това трудно ще се надигне отново.
След това ферментацията и печенето продължават.
Добре се вижда, че горната коричка по цвят не се отличава от страничната. Прекрасно изпечена, това е дело на двата реотана.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар