.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


понеделник, 3 декември 2018 г.

Много пухкав, много нежен, с кадифена вътрешност и хрупкава коричка – пълнозърнест хляб в хлебопекарна машина



Авторска рецепта на Valentina Georgieva и Irina Vasileva>>>

Който е изкушен хлебопекар и пече насъщния на семейството си в хлебопекарна машина у дома знае, че пълнозърнестият хляб става по-сбит, по-тежък, троши се повече, а и на вкус и на вид е значително по-груб от белия пшеничен хляб. И въпреки че е значително по-полезен, той не е особено привлекателен на вид, а и не е така апетитен, както белия.

Знае също, че никак не е лесно да бъде докаран пухкав, въздушен, мек и с кадифена текстура.
Общо взето да постигнеш такива качества на пълнозърнестия хляб се счита за мисия невъзможна, въпреки че всекиму се иска да го подобри някакси.

И все пак такова подобряване на пълнозърнестия хляб е напълно възможно, при това със 100% натурални продукти.
Днес искаме да споделим рецептата, по която ние го изпекохме точно такъв - много нежен, много пухкав, въздушен и кадифен - на вид, на пипане и на вкус.
И изключително ароматен и вкусен, разбира се!

Ние използвахме само натурални съставки и пекохме хляба в нашата хлебопекарна машина няколко дни поред, за да "изпипаме" рецептата до съвършенство, преди да я покажем в блога.

Затова пък, ако някой реши да опита, може да е сигурен, че пече хляб по изпитана рецепта, която няма да го подведе.

Хлябът може да се изпече практически във всяка машина за домашен хляб, защото практически всяка машина има програма за пълнозърнест хляб.




Необходими продукти за самун с тежина 1100 г.
Посочени са в реда на поставянето им в машината ( с изключение на машините Панасоник - в тях сложете продуктите съгласно инструкцията на машината ви)

55 г слънчогледово олио
385 г вода
1 с.л. ракия
2 ч.л. сол
2 ч.л. бяла захар
350 г пшенично брашно тип 650
310 г пълнозърнесто пшенично брашно
1 пълна с малък връх ч.л. суха мая Саф Момент-червена
1 равна с.л. пълномаслено сухо мляко
1 пълна с малък връх ч.л. сминдух

65 г овесени ядки
55 г сурово белено сусамено семе

Чаената и супената лъжица са мерителните лъжици от машината, всички други съставки са измервани на електронна везна, вкл. водата.

Сами виждате, в тази рецепта има две съставки, които често се влагат в белия пшеничен хляб, но е необичайно да се добавят при омесване и печене на пълнозърнест - пълномаслено сухо мляко и ракия. Ние сме ги използвали в съвсем малки количества, но те генерално променят и вида,  и вкуса на пълнозърнестия хляб. И консумацията му се превръща в истинско удоволствие.
Препоръчваме ви да не надвишавате посочените количества - нито на сухото мляко, нито на ракията, защото вместо нежен, пухкав и кадифен ще направите хляба тежък и глетав, с усещането, че е влажен и недоопечен. Проверено!

Ракията е Пещерска Гроздова, не можем да кажем как ще се получи с домашна.

Сминдухът се слага за аромат - може и без него, но пък  със сминдух хлябът ухае така прекрасно!

Количеството на овесените ядки и на беленото сурово сусамено семе е прецизирано за най-добър резултат. Овесените ядки като че ли се стопяват при омесването на тестото и не се усещат в него при дъвчене, но определено влияят на вкуса и на мекотата на хляба, а беленото сусамено семе нежно похрусква между зъбите.

Саф Момент - червена е много силна, много качествена френска мая, според нас е по-добра от Др Йоткер и ние я предпочитаме. Печем само с нея и всичко се получава безупречно. При това винаги  слагаме по-малко, отколкото е посочено в която и да било рецепта. Не можем да кажем със сигурност колко мая ще е нужна, ако е различна от тази. Купуваме Саф Момент - червена от онлайн-магазин "Дрога" в пакети по 0.5 кг и съхраняваме в плътно затворен стъклен буркан в хладилника. Онлайн-магазинът има и физически магазин в София в кв. Младост1, до станцията на метрото.

Брашната са непретенциозни. но досега никога не сме имали провал с тях.
Купуваме ги в Т Маркет и редовно ги използваме - всичко се получава безупречно.
 

Начин на приготвяне:

Продуктите се слагат в машината в реда, по който са изброени.
Най-отдолу са течните, солта, захарта, следват брашната и най-отгоре маята, сминдуха и сухото мляко.

Машината се включва на програма "пълнозърнест хляб", тегло 1250 г, коричка средна.

При месенето тестото се получава доста по-меко от тестото за бял пшеничен хляб и така трябва да бъде.
Не добавяйте повече брашно. Тестото доста се стяга след добавянето на сусама и овесените ядки.

За нашата машина времетраенето на програмата за това тегло на хляба е 3:25 часа с 15 мин. предварително затопляне на продуктите.

На звуковия сигнал се добавят овесените ядки и сусаменото семе.

Веднага след като приключат двете месения с помощта на силиконова лопатка разпределете тестото равномерно в контейнера. Тестото изглежда доста жилаво и стегнато и стои преди второто надигане малко на топка, само не може да се отпусне и да изпълни равномерно контейнера, затова трябва да му помогнете.
След като оформите тестото на равномерен самун в контейнера, затворете капака и повече не го отваряйте - до края на печенето.

След сигнала за край на програмата веднага включете програмата "bake" (печене) още само за 5 минути, но на тъмна коричка. 

След повторния сигнал за край оставете хляба на затворен капак с поддържане на топлината около 20 мин до половин час.

После изключете машината, извадете хляба, увийте го в памучна кърпа и оставете на решетка да изстине.

Много вкусен, с хрупкава коричка и мека, кадифена вътрешност!
Великолепен!

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Валентина, рецептата ти за пълнозърнест хляб е перфектна!Това е първият ми хляб и много се окуражих от резултата, понеже първият ми хляб се получи точно такъв какъвто го описваш- много вкусен, с хрупкава коричка и мека, кадифена вътрешност.Разбира се аз получих овации от всички,които ядоха от него.Благодаря, че споделяш опита си!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Много добре обяснено!! А може ли вместо брашно т650 да ползвам т500?

    ОтговорИзтриване