.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


понеделник, 3 декември 2018 г.

Как да редуцираме съставките на рецепта така че да я пригодим за нашата хлебопекарна машина?


 От Valentina Georgieva>>>

Ако се занимавате често с печене на хляб в машина, несъмнено сте попадали в ситуация да харесате някоя рецепта, но тя по грамаж на продуктите изобщо да не съответства на капацитета на вашата хлебопекарна машина.

Някои от вас знаят как да се справят с тази ситуация, други се чудят как да постъпят.

А редукцията на продуктите, така че да ги пригодите за своята машина всъщност е лесна като детска игра.

Ето как се прави това:

 – Ако в рецептата за 1 кг хляб е посочено "брашно 600 г", а вие искате хляб с тегло 750г, то вие трябва да редуцирате брашното с 1/4. т.е., трябва да умножите 600 г (брашно) по коефициент 0.75. :
600 х 0.75 = 450 г (брашно).

 – Ако в същата рецепта водата е 360 г, то 360г х 0.75 = 270 г вода

 – 3 с.л. олио Х 0.75 = 2.25 с.л. олио, т.е. 2 1/4 с.л. олио

 – 1 ч.л. сол х 0.75 = 0.75 ч.л., т.е. 3/4 чаена лъжичка сол за 750 грамов хляб

 – 2.с.л. захар х 0.75 = 1.5 с.л. захар
- 1 ч.л. мая х 0.75 = 0.75 или 3/4 ч.л. мая

Накрая проверяваме сметката си, като събираме получените количества:
450г брашно + 270 г.вода = 720 г. + солта, захарта и олиото още приблизително 30 г - получаваме 750 г тегло на продуктите. 
Значи можем спокойно да печем нашия хляб с тегло 750 г.

– Ако от хляба с тегло 1 кг искате да промените рецептата и да изпечете такъв с тегло 1250 г, то коефициентът, с който трябва да умножавате всички съставки, трябва да е 1.25.

– Ако от 1000 г хляб искате да адаптирате рецептата за 600 г. - ще трябва да използвате коефициент 0.60.

– Ако оригиналната рецепта е за 500 г хляб, а вие искате рецепта за 1.200 г - то всички продукти, в т.ч. подправки и мая ще умножите по коефициент 2.2.

И всеки път чрез сумиране на получените стойности трябва да проверите правилна ли е била аритметиката ви.

Обърнете внимание, че дори и да не сте наясно точно какъв коефициент трябва да използвате, може да го "налучкате" по метода на опита и грешката.

Всеки път, след като сте използвали някой коефициент, сумирайте получените стойности - те трябва с голямо приближение да отговарят на размера, който сте избрали. 
 
При това разлика от 50 - 70, а при по-големите размери хляб -100 г не е фатална и хлябът пак ще се получи, стига кошницата на машината ви да е достатъчно голяма, за да го побере.
(Имам предвид, че разликата не е фатална за настройката за тегло на хляба. Ако сте получили стойности за 1050 грама или 1070 грама хляб, пак можете да настроите машината да пече на 1000 г., машината ще омеси и опече хляба, важно е обаче контейнерът за тестото да има достатъчен обем да поеме тези продукти).

Така всяка рецепта, която ви хареса, може да се пригоди за всяка машина, независимо за какви размери хляб е вашата, стига да има налична подходяща програма.

!!! Няма абсолютно никакво значение дали машината е с една или две бъркалки.
Важно е само пропорциите да са правилни и количеството хляб, което печете, да е адекватно на машината (като грамаж) която използвате.


Успех в печенето на вашите хлебчета!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар