Удобството на приготвяне на соса бешамел в хлебопекарната машина е, че няма да ви се налага да стоите през цялото време до тенджерата и да бъркате с лъжица - което е неизбежно, ако го правите на котлона.
Необходими продукти:
50 гр. масло
500 мл прясно мляко
сол, черен пипер, индийско орехче
Начин на приготвяне:
Програмата е "мармалад" – пече и бърка
В първите 15 минути машината загрява и разтопява маслото.
2-3 минути, след като започне да бърка, проверете дали се е запекло брашното.
Ако не го е обрало добре от стените със силиконовата лъжица (може и дървена) разнесете брашното върху маслото.
Изчакайте да завърти 2-3 пъти и сложете прясното мляко и подправките.
Когато останат 40 минути до края на програмата, ако бешамелът е станал с желаната от вас гъстота, спрете програмата или продължете до получаването на сос с нужната ви гъстота.
От началото до спирането на програмата са изминали 40 минути, включително първоначалното затопляне.
При
толкова минути готвене става доста гъст бешамел.
Ако на вас ви трябва по-рядък, или спрете програмата по-рано, или
налейте повече мляко за по-голямо количество.
Забележка: бешамелът изглежда тъмен, защото има доста индийско орехче и черен пипер.
Той не загаря при печенето в машината.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар