**** ****
Знаете
ли, че преди Вашата машина да започне първоначалното замесване и
брашното все още е сухо, е добре да покриете тавата за тестото с
парче по-плътен картон.
Изрежете
го така, че да може да се подгъне по краищата като капаче върху
контейнера, като направите разрези за промушване на сгъваемата дръжка.
Така
сухите все още съставки няма да хвърчат на облак, няма да полепват по
вътрешните стени на пекарната камера, няма да изгарят там от високата
температура при печенето и вие ще можете да опазите машината много
по-дълго време чиста.
Картонът трябва да е плътен.
Може
да покриете и с капаче от няколко (4-5) дебели плътни листа
гланцирана хартия, от онази, върху която печатат луксозни рекламни
брошури, сгънати като капаче по размерите на контейнера.
Никога
не покривайте с тънка хартия или фолио. Машината може да ги засмуче
при месенето и тогава ще трябва да изхвърлите тестото. А ако такава тънка хартия или фолио се увие около бъркалките, може да повреди машината.
Когато машината омеси съставките до еднородно тесто, около 5 мин. след началото на работа на програмата, премахнете картоненото капаче.
Може да използвате такова дебело картонено капаче и докато месите тесто с много мазнина -
например за козунак или тутманик.
Така ще опазите пекарната камера от
пръските мазнина, които са неизбежни по време на месенето на тесто с
много масло и после изгаря и е много трудно, да не кажа - невъзможно, да
се почисти.
Но капачето трябва да е наистина от дебел картон, за да не го засмучат перките по време на месенето.
**** ****
Знаете
ли, че ако бъркалките на машината са залепнали за осите след печене,
трябва да налеете в контейнера вряла вода с
няколко капки препарат за почистване на съдове, който да разпените. Оставете ги да престоят така десетина-петннадесет минути.
След това излейте
водата, налейте по-студена, за да не се изгорите и извадете бъркалките.
Оставете ги да постоят още малко във вода с препарат за миене за съдове, за да се накиснат добре.
После може да почистите контейнера, осите и бъркалките с мека кухненска
гъба и препарат за съдове. Изплакнете с чиста вода, подсушете и върнете контейнера
с бъркалките в машината..
Внимавайте обаче да не мокрите осите на бъркалките от външната страна, защото може да се повредят.
**** ****
Знаете
ли, че някои домакини съветват върху бъркалките предварително да се
налее малко олио, за да не се запичат и залепват по време на
печенето. Опитвала съм този трик, но бъркалките ми изскачаха по време на
месенето. Затова лично аз не го прилагам и не го препоръчвам.
Но ако решите, опитайте и така - сами ще прецените кой начин е по-подходящ за вас и Вашата хлебопекарна машина.
**** ****
Знаете
ли, че за да извадите хляба по-лесно от контейнера, трябва след като
програмата завърши и чуете звуковия сигнал, да оставите поне половин час
хляба вътре в машината на режим на поддържане на топлината и при
затворен капак.
Така
от една страна се завършват химическите процеси протичащи при изпичане
на хляба, а от друга страна той "си почива"от високата температура при
печенето и става още по-вкусен.
Не
се притеснявайте, хлябът ви няма да изгори, нито ще изсъхне от стоенето
в пекарната камера. Напротив, ще стане по-пухкав и по-мек.
След
това изключете машината, извадете контейнера с дебели кухненски
ръкавици или с помощта на кърпа, обърнете го и лекичко потръскайте, ще
бъдете учудени колко лесно изпеченият ви хляб ще изпадне от контейнера.
**** ****
Извадения хляб увийте в плътна кърпа от чист памук (или лен) и го поставете да изстива върху решетка.
Не се безпокойте, памукът и ленът са дищаши материи, те няма да позволят хлябът да се задуши, докато изстива.
**** ****
Знаете
ли, че ако нарежете хляба още докато е съвсЕЕЕм леко топъл (т.е. не е
изстинал до състояние да стане съвсем студен, защото тогава той започва
да се стяга), ще имате едни много пухкави филийки.
Те
ще се запазят пухкави и меки, като прясно изваден от машината хляб, в течение на най-малко 36 часа. Ако печете
малки самуни, или имате голямо семейство, това време е достатъчно филийките да бъдат изядени меки и
пухкави.
Съхранявайте
вашите пухкави меки филийки в плетен панер на дъното на който сте
подложили 1-2 пласта хартия за печене или кухненска хартия от чиста целулоза, а отгоре го покрийте с тънка найлонова торбичка, достатъчно широка, а не плътно прилепваща около хляба.
Може да оставите хляба и върху решетка за печива, увит в дищаша кърпа от естествена материя.
Винаги оставяйте основата на хляба завита само с кърпа от дишаща материя, без найлонов плик, за да диша отнякъде вашият хляб.
Ще се учудите колко мек и пухкав ще остане той до последната трошичка!
**** ****
Знаете
ли, че ако увиете филийки от мек, току-що изпечен (но изстинал) хляб в плътно затворен
найлонов плик, и ги замразите в отделението за бързо замразяване на вашия
фризер, след като ги извадите и размразите, ще установите, че те са се запазили все така меки, както сте го замразили.
**** ****
Следва продължение...
Няма коментари:
Публикуване на коментар