Рецепта от Valentina Georgieva>>.
Как така "руски" хляб - ще попитате вие...
Ами ето така, сега ще обясня:
Цялата работа е в малца. В българската кухня да се добавя малц към
брашното при замесване на хляба не само че няма традиция, но и комай едва в последните една-две години тук-там се прокрадва добавянето му в хлебни изделия.
Обаче тези от вас, които са живели в Русия, познават великолепния вкус
на традиционните за руската кухня ръжени хлябове с малц.
И докато в
Русия е нещо нормално човек да може да си купи кутийка със смлян ръжен
малц от всеки по-добър хранителен магазин, с който да си замеси и изпече
хляб у дома, в България за такава добавка в хляба огромното болшинство
от хората не са и чували, камо ли пък да замесват и пекат подобен хляб.
Този хляб съчетава в себе си по-широко разпространеното в последно време в българското хлебопекарство пълнозърнесто пшенично брашно с широко използвания в руската хлебопекарна традиция малц по технология чрез запарване.
В него има и още нещо, което и не подозирате: в качеството на
омекотяващ агент на тестото е добавен (пак по руска технология) винен
оцет. Получава се великолепен, мек, пухкав, нежен и изключително вкусен
пълнозърнест хляб!
Цветът на хляба е точно такъв, какъвто го виждате на снимките (и със
светлината ни провървя :)) - светъл, нежно-кремав - това е от
използвания малц.
Оцетът почти не се усеща, неутрализиран от солта и захарта в подходящи
количества, само прави хляба с приятна накиселяваща жилка, тестото -
необикновено меко и нежно, а ароматът...!... ароматът изпълва целия дом и
когато посегнеш към филийката, не можеш да устоиш да не го вдишаш
дълбоко и с опиянение! ...
Наистина великолепен!
За заварката:
3 с.л. смлян ечемичен малц Карамелен малц BEST Caramel Munich тип I>>>
(Наименованието на малца е линк към онлайн-магазина, от който можете да си го поръчате.)
*** Различните видове малц придават различен вкус и аромат на хляба, те НЕ СА безусловно взаимозаменяеми.
Но в тази рецепта, ако точно този малц в момента го няма в магазина,
може да изберете някой друг от серията карамелени малцове. Преди да
поръчвате, внимателно прочетете в описанието какви нотки на вкус и
аромат съдържа избрания от Вас малц.
80 мл вряла вода
За тестото:
Цялата заварка
295 г. студена вода
1.5 ч.л. сол
2 ч.л. захар
2 с.л. (супени лъжици!) винен оцет
55 г. слънчогледово олио
350 г. пълнозърнесто пшенично брашно
310 г. пшенично брашно тип 650
1.5 ч.л. суха мая Саф Момент-червена
Супената и чаената лъжици са тези, които идват с хлебопекарната машина.
Ето как изглежда карамеленият малц BEST Caramel Munich тип I - на зърна, смлян и запарен с вряла вода:
Избрахме този малц, защото той не дава толкова силен цвят, но също и защото има приятен аромат и по-мек вкус. И не сгрешихме.
Начин на приготвяне:
3 супени лъжици ечемичен малц BEST Caramel Munich тип I се залива с 80 мл вряла вода,
разбърква се до образуването на хомогенна кашица, похлупва се с капаче
купичката и се поставя за 2 часа при равномерна температура 65 градуса (може да се сложи на топло, точно на 65! градуса във фурната, но аз го запарих в мултикукъра.
След изтичане на това време запарения малц се изважда и се оставя да се охлади до стайна температура.
В контейнера на хлебопекарната се сипва студената вода (295 г), олиото,
оцета, солта, захарта, цялата запарка и течните съставки се размесват с
помощта на силиконова шпатула.
Отгоре се сипва пшеничното брашно тип 650, след това пълнозърнестото пшенично брашно, най-накрая - маята.
За хлебопекарните машини на PАNASONIC редът е обратен - първо са сухите съставки, след тях - течните.
Включваме програмата за пълнозърнест хляб, тежина 1250! грама, коричка средна.
За нашата машина времето за тази програма е 3:25 часа с 15 минути изравняване на температурата.
След като програмата завърши, може да се включи още само за 5 минути печене
на тъмна коричка, за повече хрупкавост и малко по-тъмен цвят на
коричката.
След като печенето завърши, оставих хляба още половин час в машината
на поддържане на топлината и при затворен капак. После го извадих и
оставих на решетка, покрит с кърпа, за да изстине.
На снимките виждате колко добре се е надигнал хлябът, колко
равномерно-пореста е структурата му; това че е пухкав и много мек си
личи на всички снимки, а коричката му е великолепно равномерно изпечена.
И накрая, но не на последно място: уникално ароматен и вкусен!
Препоръчвам горещо да го опитате!
Няма коментари:
Публикуване на коментар