.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


понеделник, 13 декември 2021 г.

Култовият японски млечен хляб "Шокупан" в хлебопекарна машина

Рецепта от Valentina Georgieva>>>

По света този хляб е известен като японски млечен хляб. 

В Япония този хляб е известен като Shokupan (от японската дума "shoku" (ям) и португалската дума "pão " (хляб). Буквално "shokupan" на японски означава "ям хляб"). Японците, които до пристигането на първите европейци на японските острови са познавали само ориза, са открили хляба и хлебните изделия с пристигането на португалски кораби на Японския архипелаг в средата на 16-ти век. 

По света същият този млечен хляб е много известен като "Milky Bread Hokkaido" - по името на най-северния японски остров Хокайдо, където, както се твърди, се намират най-тучните ливади и кравите дават най-хубавото мляко. По целия свят хората се надпреварват да го приготвят, той се е превърнал във визитна картичка на японската хранителна култура в очите на западния човек.

Но както и да го наричате  - "Японски Млечен Хляб", "Шокупан" или "Хокайдо", този хляб е толковa въздушен, нежен, мек, пухкав и вкусен, с наситен вкус и аромат на мляко и масло, с фини шупли и нежна, тъничка коричка, той ухае така прекрасно и така се топи в устата - той не може да се сравни с нищо друго, познато ви досега!

Необходими продукти за хляб с тегло 1 кг:

365 г пълномаслено, над 3% прясно мляко (използвам 3.7% "Чудно" на Верея или 3.7% на Olympus).
20 г вода  
1 ч.л. сол
3 ч.л. захар
670 г бяло брашно тип 500 (използвано е Топаз Мел Класика)
1.25 ч.л. суха мая (винаги използвам Saf-Instant червена)
 
55 г безсолно краве масло
 
1 жълтък за намазване на горната кора

Продуктите са посочени по реда на поставянето в машината.



Начин на приготвяне:

За да получите хляб с фини шупли и нежни влакна - структура като на показания тук, трябва изключително точно да следвате указанията. В противен случай пак ще имате вкусен млечен хляб, но той няма да има нищо общо с финия японски хляб, който е завладял умовете на всички почитатели на млечния Шокупан по света.
 
Във ваничката на машината изсипваме прясното мляко и водата, добавяме солта, захарта, върху нея - брашното. НЕ бързаме да добавяме мая!
 
Включваме програмата "knead" (месене) за 10 минути.
 
След като месенето приключи, оставяме тестото в машината за 20 минути.
 
При първото месене тестото е доста твърдо и ако бъркалките на машината се затрудняват, трябва да помогнете с една силиконова лопатка. Но повече мляко не бива да се добавя - брашното се напоява с млякото и набухва, глутенът се развива, маята се активира - процесите са последователни - и всичко става точно както трябва да бъде.
 
След 20 минути за втори път включваме програмата "knead" (месене на тесто без мая) за 10 минути.

Целта на тези две предварителни месения с паузи между тях е брашното да набухне, да поеме мляко, да се развие глутенът в тестото, но без да се слага мая, за да не превтаса тестото.

След приключване на второто месене сипваме в машината маята - точно 1 и 1/4 ч.л. Стараем се да я изсипем така, че да попадне на дъното в ъгълчето между тестото и стената на ваничката, за да се затопли. 
 
Включваме програмата за френски хляб, тегло 1000г, коричка светла.

Моята машина е с предварително затопляне на продуктите и аз слагам всички продукти в машината направо от хладилника. При програмата : "knead" няма предварително затопляне, машината меси студените продукти. Но когато се включи "френски хляб", машината затопля всички продукти, в т.ч. и маята. Затова е важно да я изсипем на дъното на ваничката.
 
Ако машината ви няма функция предварително загряване на продуктите, трябва да сложите в машината мляко със стайна температура. След второто месене, ако нямате предварително затопляне, оставете тестото пак да почива в машината за 20 мин., а след това включете програма "френски хляб".

Още когато включим машината за първото месене "knead", си отмерваме 55 грама чисто, безсолно краве масло, нарязваме го за удобство на тънки пластини и го поставяме в подходящо найлоново пликче.
Докато машината меси, ние размачкваме в дланите си маслото. То трябва да стане мека, пластична маса, но в никакъв случай не трябва да се разтопява и да става течно.

В началото на второто месене във ваничката пускаме маслото на части и със силиконова лопатка помагаме на машината само в първите една-две минути да се усвои част от маслото. Затваряме капака и оставяме, бъркалките сами усвояват цялото масло без проблем.

Маслото НЕ трябва да се поставя по време на първото месене в машината, защото то възпрепятства до известна степен активирането на маята.

След края на второто месене тестото става меко, пластично, но стегнато, изобщо не лепи по пръстите и е все още на топка. Включваме машината на пауза, изваждаме веднага бъркалките, а може да извадим и тестото и  да го оформим на руло, на няколко топки или по-друг начин, избран от нас. От това зависи как ще изглежда накрая хлябът ни. При нас на първата снимка се вижда хляб с тесто, оформено на руло и върнато в машината, на втората - тесто, разделено на няколко топчици, подредени във ваничката. 

Намазваме отгоре с жълтък, разбит с малко вода и оставяме хлябът да се изпече.

След края на печенето може да включим за още 5 минути печене на средна коричка.

Добре е готовият хляб да престои в машината поне половин час на режим поддържане на топлината, макар че аз винаги го оставям докато поддържането на топлината е включено (60 мин) и след това изваждам.

Охлаждаме готовия хляб на решетка и се наслаждаваме на аромата, вида и вкуса му.
 
Уникален е този хляб, с изключително фин вкус и аромат, какъвто само японците, прочути с взискателността си и с изяществото на приготвяната храна, могат да създадат!
 
Опитайте го, със сигурност няма да съжалявате!
 
Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар