.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


вторник, 11 декември 2018 г.

Как да изберем хлебопекарна машина?

 

сн.1

Хората, които никога не са пекли хляб в машина у дома, доста се лутат, когато се решат да купят първата си машина.

Много пъти съм чела в интернет как чудещи се начинаещи в машинното домашно хлебарство млади домакини питат: "Каква машина да си купя? Моля, посочете ми машина, от която сте доволни?"
 
Или публикуват снимки, придружени с въпрос: "Тази или тази?", 
или пък единична снимка с въпроса : „Моля за мнение!".
 
Разбира се, помагачи, желаещи да дадат според тях самите добронамерен съвет, винаги има достатъчно. В отговор някой ще изстреля без излишни думи марката на своята машина, друг, по-словоохотлив, ще добави към посочената марка (или модел) израза "Всичко става в нея, много съм доволна!".  
 
И според тях са помогнали, дали са акъл. Без обаче да отчитат или да се съобразят с един простичък житейски факт: безкрайните човешки различия, разнообразието от потребности и вкусове във всички аспекти на човешкото битие, т.е. факторите, които всъщност правят толкова привлекателен и интересен нашия многолик човешки свят...
 
Добре ще е, ако поне някой от тези съветници или търсещи подобни съвети, които четем всеки ден в мрежата, се запита: 
 
Ама как така човеците,  които имат толкова безброй различни вкусове и потребности по отношение на храна, облекло, музика, танци, забавления, начин на почивка, общуване, избор на лек автомобил или нов дом и всичко друго в живота, могат изведнъж ей така, с лека ръка и без да му мислят много-много, да решат, че точно устройството, което използват за задоволяване на насъщната си потребност от основна въглехидратна храна и са доволни от него, понеже задоволява ТЕХНИТЕ КОНКРЕТНИ НУЖДИ, непременно трябва да задоволи конкретните потребности на някой, който те изобщо не познават, не знаят абсолютно нищо за неговите вкусове и навици, за неговото житие-битие!
Нито пък знаят от колко и какви членове се състои семейството, което това устройство трябва да обслужва, какво количество храна ще консумира това семейство ежедневно), какви печива (храни) предпочитат членовете му, не знаят какъв е бюджетът, който може да отдели питащия за закупуване на такова устройство и т.н. и т.н. ...

Та затова, уважаеми читатели, разумно е да се въздържате от необмисления въпрос: "Коя хлебопекарна да си купя, от коя сте доволни?", провокирайки с него също толкова необмисления отговор, който сочи вид (марка, модел) устройство от отсрещната страна.

Вместо това е по-разумно първо да определите себе си: 
Какво точно ви е нужно на вас?

Разбира се, за да се самоопределите, трябва да имате поне някакви първоначални, елементарни познания за това, какви хлебопекарни машини, с какви програми, функции и технически характеристики, и с какво качество се предлагат на пазара в даден момент.
 

Тази статия има точно такава цел – да можете в лабиринта от агресивни реклами, скорострелни хорски съвети и лично вашата неопределеност в първия момент, без да претендира за изчерпателност, да ви даде ориентация какви машини за хляб се предлагат на пазара и какви са основните характеристики, които ги отличават една от друга.

 
На какво да обърнете внимание, когато избирате своята хлебопекарна машина, какви са критериите, на които трябва да отговаря машината, с която ще оборудвате своята кухня?

 
1. Първият въпрос, на който трябва да си отговорите е: 
За колко човека хляб ще печете в машината , т.е. от колко члена се състои домакинството, което машината ще обслужва; 
Какви са членовете на домакинството? 
Не е все едно дали са две малки деца и двама възрастни или трима-четирима възрастни, които по правило се нуждаят от по-голяма порция въглехидрати дневно.

2. По колко хляб средно дневно консумира всеки член на семейството?
Статистически данни сочат, че на един човек са му необходими средно 250 - 300 г  хляб дневно. 
Разбира се, тук може да има разлики - някои обичат да си похапват повече хляб, други почти не ядат. 
Затова когато решите да си купувате машина за хляб, трябва много внимателно да пресметнете каква е консумацията на хляб средно за едно денонощие във вашето домакинство.

 3. Трябва да имате предвид, че грамажът (по спецификация) на хляба, който може да изпече дадена машина, е максималният възможен, но с малки изключения не е оптималният. 

Максималният грамаж в много случаи може да бъде достигнат или ако хлябът се надигне много над контейнера, в който се пече, или ако хлябът, който искате да изпечете, е достатъчно компактен.

Ако е много надигнат обаче, то над него обикновено остава малко свободно пространство, в което да циркулира горещият въздух. Тогава рискувате горната коричка на хляба да не се изпича добре и вие да проявявите недоволство от това обстоятелство, прехвърляйки вината за това на машината. 

Така например, ако си купите машина за хляб, която по спецификация може да пече хляб с размери 750 - 1000 - 1250 г, следва да имате предвид, че обикновено в тези машини ще може да печете бял или пълнозърнест хляб с оптимална тежина не повече от 1000 г., който да е достатъчно добре  надигнал се, но и с добре изпечена горна коричка.

Защо се получава така? 
Машините за хляб с тежина 750 - 1000 - 1250 г най-често имат контейнер за хляб с обем не повече от 2.5 литра, който е достатъчен за надигането и доброто изпичане на не повече от 1 кг (1000 г) пухкав бял или пълнозърнест хляб. 

 Изключение от това правило са по-скъпите модели хлебопекарни машини – напр. Panasonic, Tefal,  от бюджетните - хлебопекарната машина  KROWN CBM 613, чийто контейнер за хляб е даже голям за посочената максимална тежина на хляба по спецификация – 900 грама. (сн.1)
 
снимка 1 

На другия полюс са хлебопекарните машини от следните марки:
Gorenje BM 1200 BK,  
Zephyr ZP-14460E, 
Finlux FBM-1480,  
Rohnson R-2092,  
First Austria FA-5152-2 ,

В спецификациите на изброените марки и модел (а той всъщност е един-единствен) много смело е посочено, че могат да изпекат до 1200 (а на някои от тях - дори 1250 г. хляб, (с което и производители, и търговци всъщност много безотговорно подвеждат клиентите си), но реално в тях  не може да се изпече повече от 850 – 900 г добре надигнал се, добре изпечен пухкав хляб, без той да залепне за капака на машината. 

Причината е в конструктивни недостатъци на капака - нисък свод и издатина от вътрешната страна на капака, по които тестото полепва при втасването. 

Освен това, заради тясната пекарна камера и капак с нисък свод, когато хлябът се надигне твърде много, около и над него не остава почти никакво свободно пространство, в което да циркулира нагорещеният въздух, отговорен за доброто изпичане на горната коричка на хляба.

Така че имайте предвид тези особености на въпросните машини, ако решите да си ги купувате, независимо какво ви говорят търговците и потребителите в мрежата.  

(Споделям всичко това от личен опит, защото, съвсем начинаеща и неопитна, и подведена от коментарите "Много съм доволна" във Фейсбук, първата ми машина беше Gorenje BM 1200 BK. Тя обаче се оказа крайно недостатъчна за нашите ежедневни нужди и машината беше извадена от употреба в домакинството ни на третия месец). 

Оттогава, апропо, не приемам за коректни и отзивите "Много съм доволна" - защото те не са нищо друго освен една субективна оценка  и нищо не гарантира, че това, от което е доволен другият отсреща, ще удовлетвори и вашите потребности. Не се подвеждайте по такива отзиви. Информирайте се за реалните данни по спецификация на машината защото далеч не всяка машина ще отговори на вашите конкретни нужди за обем, тегло на печивата, за брой и видове прогерами, но също така и за качество на изработлата на самата машина.

Гореспоменатите хлебопекарни машини представляват най-типичният пример за китайски продукт "ширпотреба" и, независимо че са брандирани с различни марки, те всичките са като близнаци, с еднакъв вид, еднакви габарити, спецификации, брой и видове програми. Те всичките изглеждат така и, за жалост, изглеждат вездесъщи, съдейки по отзивите в мрежата: 


снимка 2

снимка 3

Все пак всеки трябва внимателно да прецени собствените си приоритети: вярно е, че цитираните машини ще омесят и изпекат изключително вкусен бял хляб с вътрешност "на конци", дори и на програмата за обикновен хляб, но не може да разчитате, че реално ще изпекат добре повече от 900 г добре надигнал се, пухкав бял или френски самун. Ако обаче такъв грамаж не е достатъчен за вас, това може би не е вашата машина. Както се оказа, че не е и моята.

Трябва да имате предвид също така, че в една машина, конструирана за по-големи размери хляб, може да изпечете хляб с по-малък грамаж, но в машина, предвидена за по-малък грамаж, няма как да изпечете по-голям самун. Затова при избора нека ориентир да бъде не най-големият възможен грамаж, а средният или най-малкия, които машината предлага.

Ако домакинството се състои от двама човека, то е разумно да се избира машина, която пече (по спецификация) до 900 г хляб. (изключвам гореизброените марки от модела "близнаци", които разгледах подробно).

Ако сте трима - то е разумно да си изберете машина, която по спецификация може да изпече не по-малко от до 1250 г. хляб.

Ако сте четирима или повече, то най-разумно е да се избира машина, в която може да се изпече (по спецификация) до 1500 г хляб.

4. Препоръчително е да се уверите с какъв обем е контейнерът за хляба, колко е висок сводът на капака и колко е просторна пекарната камера на избраната машина - до голяма степен от тези параметри зависи дали хлябът ви ще бъде достатъчен по тегло и при това добре надигнал се, добре изпечен (в т.ч. и горната му коричка).

Потърсете в мрежата снимки на избраната машина с отворен капак. Такава снимка ще ви даде отговори на въпросите, които ви интересуват, защото никой търговец не си и помисля да ги даде и едва ли му минава през ума колко са важни те.

Ако не откриете снимки, които да ви ориентират, може би е разумно да посетите физически магазин и на място да проверите технически характеристики и предлагани програми на интересуващата ви машина.
 
снимка 4

Обърнете внимание колко много място има между горния ръб на контейнера за хляба и горния ръб на пекарната камера при машината на  снимка 4. Това е хлебопекарна машина Endever Skyline MB-58, която за жалост не се продава на българския пазар, привеждам я тук само за пример.

Начинът на монтиране на контейнера при нея увеличава полезния обем на камерата, отговорен за добрата циркулация на горещия въздух около хляба. В такава машина хлябът ви ще се издуе добре и горната му коричка ще се изпече отлично, защото горещият въздух има много място за циркулация.

По същия интелигентен начин обаче е конструирана и машината PHILIPS HD9046/90 на снимки 5 и 6 (която може да се закупи и у нас) - ниско монтиран контейнер за хляба  (по отношение на горния ръб на пекарната камера), достатъчно място между  контейнера и стените на камерата, висок свод на капака, без излишни нелепи издатини, по които тестото да полепва - тази машина е с просторна пекарна камера, в която са създадени условия за отлична циркулация на нагорещения въздух. Това е една интелигентно конструирана машина, в която са създадени предпоставки за много добро и равномерно изпичане на хляба.

снимка 5

снимка 6


От по-евтините (бюджетни) модели като пример за добре конструирана машина, отлично отговаряща на критерия за просторна хлебопекарна камера, съчетана с голям по обем (3.2 литра) контейнер за хляба, бих могла да посоча KROWN CBM 613 (на снимка 7)

Донякъде недостатък на тази машина е това, че предлага само основния набор от 12 програми за печене, но пък има и далеч по-скъпи модели, които няма да предложат повече.
А може да се закупи само за 120 лева.

Снимка с отворен капак на тази машина няма никъде в интернет, затова показвам тази, която любезно ми предостави една дама, член на нашата група.




 снимка 7


Далеч не всички машини обаче са така интелигентно и с мисъл  конструирани. Това са подробности, на които почти никой не обръща внимание, а личните ми наблюдения сочат, че те са важни.


5. Брой на бъркалките
Има машини с една бъркалка и с две бъркалки. 


снимка 8


Първите (снимка 8) по правило могат да месят хляб до 1000 грама, а контейнерът за хляба обикновено е вертикален с квадратно сечение и хлябът се надига на височина.



снимка 9

Вторите (снимка 9) - с две бъркалки са с правоъгълно сечение на контейнера и хлябът се получава като класически самун, без да става толкова висок. 
 
Всички машини с опция за месене и печене на хляб над 1000 г се конструират с две бъркалки.

В България "тъпо и упорито"  битува схващането, че машините за хляб с две бъркалки месят по-добре от тези с една.  Няма нищо подобно!!!
 
Всичко зависи от теглото на тестото, което може да се омесва и изпича в машината, и от мощността, но за това по-нататък.

За пример мога да посоча, че едни от най-добрите (и най-скъпи) марки хлебопекарни машини - повечето модели на TEFAL, машините за хляб на REDMOND, KENWOOD, PANASONIC, UNOLD -  са по правило с една бъркалка и не съм видяла от тях да излиза лошо омесен и зле изпечен хляб. Тези машини по правило са от престижни световни брандове с много висококачествена изработка и са предназначени за омесване и изпичане на качествени "бутикови" по тегло хлебчета, които рядко надвишават тегло от 1000 г. Но като е писано в спецификацията 1000 г, може да приемете, че става въпрос за реално изпечен 1000-грамов хляб.

!!! При машините на PANASONIC като тегло на възможния за изпичане хляб в инструкцията за употреба пише: 400г, 500г, 600 г. 

И може някой да се стресне: Как!? Толкова скъпа машина, а пече толкова мънички хлебчета?! Че за какво ми е?!

Трябва да сте наясно, че в случая тези грамажи не означават нищо друго, освен тесто от колко грама брашно може да изпече машината. 

Тесто от 600 грама брашно, ако приемем че е със стандартна влажност 60% (на всеки 100 г брашно - 60 г вода + сол, захар, олио, мая), дава хляб точно 1000 г !

Т.е. машините PANASONIC не случайно са реномиран световен бранд -  те са прецизно изработени и възможните съставки на печивата в тях са много прецизно измерени. 

Няма никакви причини за съмнения и недоверие!

Освен това гореизброените марки машини по правило са с много добро гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване и поддръжка и не случайно са по-скъпи от останалите, предлагани на пазара.

6. Покритието на контейнерите за хляба на машините, които масово се предлагат в България, обикновено е тефлоново. Важно е да се провери още в момента на доставката дали това покритие е цялостно (дали няма пукнатини и надрасквания)  - ако има такъв проблем, изобщо не приемайте машината. 
 
Проверете също така дали покритието е гладко (да няма грапавини и неравности). По-висококачествените машини имат по-плътно покритие.

Има хлебопекарни машини, контейнерът за хляб на които е с керамично покритие. Такова покритие, разбира се, е по-добро. Такива машини за жалост обаче на нашия пазар не се предлагат. те могат да се купят от Amazon, но ако Ви е нужен сервиз, в България това е сложно и дори може да е невъзможно, за съжаление.


7. Мощността на хлебопекарната машина е пряко свързана с  теглото на хляба, който тя може да изпече, но също така и от нея зависи за колко време машината ще се справи със зададената задачата.
Колкото по-малка е мощността на машината, толкова повече време ще и е нужно, за да може да омеси и изпече хляба ви.

Мощността на различните модели варира между 500 и 1500W.
 
8. Внимателно преценете машина с колко и какви автоматични програми бихте искали да придобиете.

По правило най-ниският клас хлебопекарни машини са "обзаведени" с основен набор от 12 програми за основните видове хляб, които масово се пекат в домакинствата:
– Основен бял хляб
– Френски хляб
– Пълнозърнест хляб
– Сладък хляб
– Бърза програма
– Ултрабърза програма
– Хляб без глутен
– Месене на тесто
– Конфитюр
– Кекс
– Йогурт
– Печене

Тук изброеният набор от програми не е задължителен, а най-често срещан.

Има машини, които предлагат 13, 15, 17, 19, 20, 25, 27, 34 програми, но при толкова много програми в различните модели и марки самите програми могат съществено да се различават.

Има и машини с 5, 9 или 11 програми и с малък капацитет за тегло на хляба, но те са или за някой, който живее сингъл, или за крайно непретенциозни хора, които просто искат да имат на трапезата си домашен хляб, общо взето един - два вида и нямат никакви други претенции.

Така че когато си избирате машина, трябва да направите всичко необходимо  да получите пълна яснота не само КОЛКО, но и КАКВИ програми предлага моделът, който сте избрали.

Ако вие сте начинаещ хлебопекар, то основните 12 програми може и да са ви достатъчни, но ако сте с неспокоен експериментаторски дух, то очевидно ще трябва да търсите машина за хляб с повече програми. Много добра опция е програмата "домашен хляб", която дава възможност сами да задавате настройките на отделните етапи - месене, ферментиране, втасване, изпичане на хляба, както и  да запаметите много на брой (до 8) собствени програми. 


Ако в дома ви има хора, страдащи от целиакия (непоносимост към глутен), то вероятно за вас ще е подходяща машина, която предлага повече от една безглутенова програма.
Такива са повечето модели на TEFAL.

Ако обичате ръжен хляб, то  трябва да търсите машина, която предлага поне една програма за ръжен хляб. Измежду машините, предлагани в България и дори в Европейския съюз не са много тези, които имат поне една такава програма.
Но повечето модели на PANASONIC предлагат програма за ръжен хляб. а също имат в комплекта и бъркалки, предназначени специално за месене на тесто с ръжено брашно.

Има машини, които имат програми за багети, кравайчета и др. ( за целта имат допълнителни съдове, които вървят в комплект с машината).

По правило всяка една екстра оскъпява значително модела, така че внимателно преценете дали искате такава машина, дали ще използвате пълноценно конкретни нейни възможности и дали вложението ви ще е оправдано.

!!! Не пренебрегвайте програмата за кисело мляко (йогурт)! в хлебопекарната машина

Не че е задължително да квасите мляко в машината си за хляб, но трябва да знаете, че киселото мляко се кваси и тестото с мая (квас) втасва при една и съща температура. 

Т.е. вие можете с успех да оставите хляба, козунака или друго тестено изделие да втасва 5-6-8 часа, ако е необходимо, на програмата за йогурт. Това ще е изключително удобно, ако в един момент се запалите да печете хляб с квас, или пък да сплетете и оставите във ваничката му да втасва козунакът и после с успех да го изпечете в машината за хляб. Вместо да прехвърляте тестото във фурната - програмата за йогурт ще ви свърши отлична работа.

!!! Програмата "Home Made"  (домашен хляб)

Напоследък на пазара се нароиха машини за хляб "с 15 програми", като последната - петнадесетата е тъкмо тази злополучна програма за самостоятелно задаване на времетраенето на отделните етапи за месене и печене.

И много хора гордо и щастливо си купуват такава машина, за да останат горчиво излъгани и разочаровани.

Така наречените "Производители" на китайската ширпотреба продават, без да им мигне окото, машините си с програмата за домашен хляб и никъде в инструкциите за употреба не обясняват как се борави с нея! Защо ли?!

Ами много просто - защото тя просто не е качена, не е налична в менюто!

Много са малко машините за хляб, които реално предлагат тази функция за самостоятелно задаване на програми за месене и печене. 

Това са машините на ЛИДЛ "SilverCrest", "Klarstein", един много стар модел "GORENJE" и... ами май това е всичко. Така че бъдете внимателни в очакванията си за тази програма!

9. Функция за предварително изравняване на температурата. Някои по-нови модели хлебопекарни машини имат функция за предварително изравняване на температурата на продуктите и в тях може да сложите студена вода, яйца, мляко и други, направо от хладилника и машината ще се погрижи да ги затопли преди да започне работа. В по-старите модели всички продукти трябва да се слагат предварително затоплени до 35-38 градуса. Тази функция не е задължителна, но без съмнение е едно голямо удобство.

 
10. Важно е да се осведомите какви са габаритите на машината, която сте избрали – дали за нея ще имате достатъчно място във вашата кухня.

11. По-скъпите модели хлебопекарни машини имат диспенсър за добавки - семена и ядки и тогава процесът по изпичане на хляба става напълно автоматизиран. Няма да е необходимо да следите кога машината ще подаде сигнал, за да добавите семената, ядките или каквито и да било други добавки - например сирене, кашкавал. колбас и т.н.

Има машини, които са с два диспенсъра - за добавки и за мая. Например моделите на Panasonic.

10. Машините с пластмасов корпус са по-леки, но и корпусът е по-нетраен. Поне такова е общото схващане.
Има машини с корпус от неръждаема стомана, но те са по правило по-скъпи и по-тежки - преценете внимателно какви са вашите финансови възможности и вашите предпочитания.

11. Ако живеете в район, в който токът често спира, е добре да търсите машина с по-продължителна енерго-независима памет, например 10 -15 минути.  Много машини са с енергонезависима памет няколко секунди, което на практика означава, че те нямат такава памет.

12. Всички съвременни машини за хляб имат функция за отложен старт, която е между 12 и 15 часа. Това означава, че вие може да заредите машината  преди да тръгнете на работа, да зададете за колко часа искате изпечения хляб и прибирайки се вечер у дома, за трапезата да ви чака  прясно изпечен хляб.

13. Всички съвременни машини имат функция 1 час поддържане на топлината на вече изпечения хляб.


14. Всички машини са окомплектовани  с мерителна чашка, мерителни супена и чаена лъжички, кука за изваждане на бъркалките. Това за стандартни аксесоари и между тях няма принципна разлика за различните модели.

И след всичко изписано тук, моят съвет към начинаещите хлебопекари е следният:

Хората сме много различни - по своя мироглед, начин на мислене, вкусове, желания, нужди и потребности.

Затова не търсете мнения от рода на "Много съм доволна" / "Не съм доволна" - уважавам личното доволство или недоволство на всеки един, но такива мнения на вас като търсещи и избиращи не ви казват нищо друго, освен доколко даден модел отговаря на собствените критерии и удовлетворява личните потребности на лицето, което ги  изказва.

Само че тези критерии и потребности може да са много различни от вашите, а на никой средностатистически потребител, който смело и със самочувствие дава акъл на околните в социалните мрежи, като че ли това не му минава през ума.

На вас като търсещи и избиращи СВОЯТА машина, те не ви дават никаква обективна информация, за да прецените дали ВАС тази или онази машина ще ви удовлетворява.

Търсете обективна информация - единствено тя може да ви гарантира, че избраната от вас машина ще удовлетворява в най-пълна степен личните ви нужди и ще ви удовлетворява на 100%.

15. Последно, на което бих искала да обърна внимание:

Ако поръчвате хлебопекарна машина онлайн с доставка до дома, предварително се осведомете как ще бъде  извършена доставката: до вратата на дома ви, или до входната врата на жилищния блок. Защото, нали се сещате, че да отворите кашона с новата си придобивка пред входа на блока, в който живеете, в присъствието на нервозен шофьор-доставчик на "Зора", или "Технополис" примерно, недоволен, че го задържате, а той иска по-скоро да си разнесе стоката и да се прибира и пред любопитните погледи на преминаващите оттам съседи... не е голямо удоволствие. Нито пък ще имате нужното спокойствие да направите полагаемия ви се преглед на машината, преди да я платите. 

По-дребните търговци по правило изпращат стоката с опция преглед, с безплатна доставка в повечето случаи и с куриерски фирми – Еконт, Спиди. Европът и други. Куриерите се качват до входа на дома Ви (кашоните с машина за хляб са тежки, осигурете им асансьор) изчакват да направите проверка на пратката. Лично аз ги предпочитам заради начина на доставка и на мен през ум не би ми минало да поръчам машина за хляб от голяма верига за техника. Веднъж опитах и като ми казаха, че ще доставят машината до входа на блока и шофьорът не можело да бъде задължен да ме изчака за преглед на пратката... отказах поръчката и бях дотам. Търговската верига беше "Зора".

 
Закупената онлайн и доставена хлебопекарна машина задължително трябва да бъде проверена от вас, преди да я платите. Проверявайте за пълна комплектация с аксесоари, придружаващи документи и скрити дефекти (особено при бюджетните модели) - например дали покритието на ваната на хлебопекарната няма драскотини или остъргани места, дали в пекарната камера няма нащърбени и стърчащи метални сглобки (всичко това споделям от личен опит). 

Когато я приемете и платите, разумно е първото пускане да бъде "на сухо". Преди да я пуснете, прочетете много внимателно инструкцията за употреба и пуснете машината без продукти във ваничката, за да я тествате. Ако сте напълнили ваничката с течност или сте сложили мазнина, а тя покаже дефект още в първия ден, машината ще носи следи от употреба и търговецът може да откаже да я приеме обратно. Затова постъпвайте предпазливо, докато се убедите, че всичко с новата ви придобивка е наред!

И накрая пожелавам на всички успех в избора! 

Разчитайте повече на онова, което носите на раменете си и по-малко на "Много съм доволна!"



Няма коментари:

Публикуване на коментар