Необходими продукти:
3 яйца (единия жълтък за намазване)
100мл.прясно мляко (затоплено)
100мл.олио
щипка сол
500 гр. брашно
150 гр. захар
7 гр. суха мая
лимонова кора
ванилия
Начин на приготвяне:
Затопляме
млякото о прибавяме маята, малко захар и 1 лъж. брашно да се активира.
Разбиваме яйцата със захарта и слагаме в контейнера, прибавяме олиото,
лимоновата кора и ванилията.
Изсипваме активираната мая и отгоре половината
брашно и солта.
Включваме хлебопекарната на програма за месене и като
усвои брашното, прибавяме и другата част.
След като го омеси го
изваждаме и го разделяме на 3 части.
Правим фитили и ги усукваме и
плетем на плитка. Слагане го в контейнера, но сме махнали бъркалните и
чакаме да удвои обема си.
Мажем с жълтък с малко олио и прясно мляко.
Поръсваме със захар и печем на програма за печене за около 45 мин.
Ако
искате по-бързо да втаса, може да включите програмата за кисело мляко, която е идеална като температура за втасване и на тесто с мая, или да сложите нужното време ваничката с печивото в затоплена фурн.
На последната снимка се вижда, че козунакът е доста тъмен. Авторката изрично подчерта, че го е пекла на настройка за тъмна коричка, защото у дома така го предпочитат.
Въпрос на личен избор е да го печете така, както вие предпочитате - на тъмна, на средна или на светла коричка.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар