.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


сряда, 1 декември 2021 г.

Пухкав козунак на много конци, омесен и изпечен в хлебопекарна машина

Рецепта от Теодора Вълева>>>

Необходими продукти:

3 яйца (единия жълтък за намазване)
100мл.прясно мляко (затоплено)
100мл.олио
щипка сол
500 гр. брашно
150 гр. захар
7 гр. суха мая
лимонова кора
ванилия
 
  
Начин на приготвяне:
 
Затопляме млякото о прибавяме маята, малко захар и 1 лъж. брашно да се активира. 
 
Разбиваме яйцата със захарта и слагаме в контейнера, прибавяме олиото, лимоновата кора и ванилията. 
 
Изсипваме активираната мая и отгоре половината брашно и солта. 
 
Включваме хлебопекарната на програма за месене и като усвои брашното, прибавяме и другата част.
 
След като го омеси го изваждаме и го разделяме на 3 части. 
 
Правим фитили и ги усукваме и плетем на плитка. Слагане го в контейнера, но сме махнали бъркалните и чакаме да удвои обема си. 
 
Мажем с жълтък с малко олио и прясно мляко. 
 
Поръсваме със захар и печем на програма за печене за около 45 мин. 
 
Ако искате по-бързо да втаса, може да включите програмата за кисело мляко, която е идеална като температура  за втасване и на тесто с мая, или да сложите нужното време ваничката с печивото в затоплена фурн.
 
На последната снимка се вижда, че козунакът е доста тъмен. Авторката изрично подчерта, че го е пекла на настройка за тъмна коричка, защото у дома така го предпочитат.
 
Въпрос на личен избор е да го печете така, както вие предпочитате - на тъмна, на средна или на светла коричка.

Добър апетит!

 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар