.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


сряда, 1 декември 2021 г.

Рагу по италиански в хлебопекарната машина

Рецепта от Даниела Пенкова>>>

Необходими продукти:

1 кг. кайма - става с всякаква, в случая е 50/50 свинска/телешка

2 глави лук

2 моркова

стебла целина (най-добре е да ползвате селъри, но стават и стебла от обикновена целина, ако имате)

гъби (по желание; може да са пресни или от консерва; аз не слагам)

200 мл бяло вино (за бяло рагу) или 1 консерва домати (за червено рагу, може вместо домати да сложите доматено пюре с малко вода)

сол, черен пипер, 1 с.л. захар (само ако сложите домати)

зехтин или олио (принципно готвя само със зехтин)


Време за готвене: 1 ч. и 20 мин.

Време за приготвяне: 5 минути
 
 
Начин на приготвяне:
 
 
Включете програмата "мармалад" (1 ч. и 20 мин.), сложете зехтина и зеленчуците, за да се позапържат и слегнат.
 

 След 25-30 мин. добавете каймата, разбъркайте с дървена лъжица да се смеси със зелечуците и оставете програмата да си върти. 
 

 Когато месото се позапържи (30-40 мин. преди края на програмата) добавете виното или доматите (според това дали ще правите бяло или червено рагу), сол, черен пипер, захарта (захар се слага, за да смекчи киселото на доматите и не се слага, ако няма домати). 
 
 
Внимание! Грешка в снимките! Днес бях тръгнала да правя червено рагу (тоест с домати), но после реших, че ще е бяло и сложих вино, вместо домати. Но вече бях снимала продуктите с домати, вместо с вино.
 
Варианти:

Сложете всичко накуп в машината и не го мислете. Масово италианските домакини правят точно така. Може зеленчуците ви да са замразени (в моя случай стеблата от целина бяха замразени). Може да не слагате целина, ако не обичате. Лично аз не слагам гъби, макар една страхотна готвачка италианка да твърдеше, че в рагуто винаги трябва да има поне една гъба. 
 
Освен това предпочитам бялото рагу и почти никога не слагам домати. Може да сложите и други подправки (аз слагам кимион, когато смятам да ползвам рагуто за мусака или пиде). 
 
Вместо вино, може да сложите вода или дори нищо (тогава ще стане доста по-сухо). 
 
Може да направите половин или четвърт доза. 
 
Аз имах 1 кг. кайма и реших да я направя всичката и да замразя на порции каквото не използвам. 
 
Много обичам да разполагам със замразено рагу във фризера, защото винаги може да се спретне нещо бързо с него - спагети, лазаня, пидета, мусака с тиквички или картофи, пълнени тиквички, банички. 
 
Мисля, че ще е добре да си програмирам собствена програма за рагу, която ще изпробвам и публикувам в групата - ще оставя да се готви около 1 ч. и 40 мин. или 2 ч., вместо 1:20)
 
ДОБЪР АПЕТИТ!
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар