.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


неделя, 19 декември 2021 г.

Още малки хитрини за начинаещи хлебопекари

**** ****

Тези от вас, които искат хлябът им да е по-естетичен и в основата му да няма големите дупки и разрези от бъркалките, могат спокойно да ги извадят преди печене.

Някои машини имат звуков сигнал за правилния момент, в който бъркалките да се извадят. Но повечето машини нямат такъв сигнал. 

Това, разбира се, не е пречка, стига да знаете кой е правилният момент за изваждането на бъркалките.

Бъркалките може да се извадят веднага след като машината направи (обикновено) шест полуоборота за изпускане на излишния въглероден двуокис от тестото - това се случва в края на втората ферментация (тя е първа след второто замесване на тестото). 

Понякога, особено в по-горещото време, тестото в този момент вече доста е увеличило обема си, защото дрождите вече работят много активно. За да не лепне тестото ви, докато вадите бъркалките, използвайте силиконова лопатка, с която да подхванете тестото от края и да го надигнете. После с пръсти, които сте намазали с малко мазнина, извадете бъркалката.

По същия начин постъпете за да извадите и другата бъркалка (ако са две). След това топката тесто може да се изравни със силиконова лопатка, да се изглади отгоре (внимавайте да не натискате прекомерно), капакът на машината се затваря и повече не се пипа.

**** ****

За да стане по-пухкав вашият хляб, а също и което и да било друго изделие от тесто с мая, е добре в състава на тестото да бъде включен оцет. 

На 1кг хляб можете спокойно да добавите 2 с.л. винен оцет.

Тестото и изделието ви ще станат по-пищни от всякога

**** ****

За да не се рони хлябът ви, добавете в тестото ракия.

На 1 кг е достатъчна 1 с.л. ракия. Тя ще се изпари по време на печенето, но хлябът ще остане по-дълго време неронлив.

**** **** 

Същото свойство - да прави тестото по-малко ронливо, има и малцът.

В България за домашни нужди се продава пшеничен, ечемичен и даже светъл ръжен малц, произведени за пивоварни цели, но те идеално подхождат и за хляб и хлебни изделия. 

Винаги купувайте несмлян малц на зърна от онлайн магазините и си го смилайте вкъщи до фино брашно, защото магазините мелят малца само за пивоварни нужди и така смелен той няма да ви свърши работа.

!!! Никога не трябва да слагате малц  в хляб и тестени изделия, предназначени за консумация от хора, страдащи от гастрит и други проблеми на стомашно-чревния тракт!
Малцът в тестото може да влоши състоянието им,

**** ****

За да е по-траен хлябът и да не изсъхва бързо, той трябва да с по-голямо съдържание на мазнина.

Много домакини допускат грешката да слагат малко мазнина. На кг самун 45 мл (3 с.л.) мазнина придават много по-голяма трайност на вашето изделие. 

Такъв хляб се запазва и по-дълго време мек.

**** ****

Винаги добавяйте достатъчно сол в тестото. Не излишно много, но достатъчно. На 1 кг самун 1.5 ч.л. сол е минимумът за онези, които избягват консумация на много сол.

Причината: освен че е овкусител, без който не можем, солта в правилни количества подпомага развитието на глутена, който представлява "скелета", така да се каже, на тестото, помага му да държи добра форма по време на надигане и печене.

**** ****

Следват още статии в помощ на хлебопекарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар