За кваса е използвано бяло брашно от Лидл (но и друго предпочитано от вас ще стане, без тези които не съдържат глутен, глутенът е в основата на кваса) и кисело мляко Верея 2,5% (може и други, но ако не се получат нещата до третия ден, киселото мляко не не е добро, не е истинско и трябва се смени).
1-ви ден:
В чист стъклен буркан се сипват равни части брашно и кисело мляко се разбъркват до еднородност. В случая са смесени 2 с.л. брашно и 2 с.л. кисело мляко със стайна температура. Бурканът се покрива с прозрачно фолио и в него се правят дупчици, за да диша. Сместа се оставя на топло.
2ри ден:
Подхранване, като отново се прибавят 1 с.л. брашно и 1 с.л. кисело мляко със стайна температура и се разбъркват до еднородност. Бурканът се покрива с прозрачното фолио с дупчици, за да диша. Сместа винаги се оставя на топло.
3ти ден:
Отново подхранване с по 1 супена лъжица брашно и 1 с.л. кисело мляко със стайна температура и смесване до еднородност, като вече ще забележите, че след захранването и време ще се появят балончета. Бурканът се покрива с прозрачно фолио и в него се правят дупчици,за да диша и се оставя на топло.
4-ти ден:
Отново подхранване с по 1 супена лъжица брашно и 1 с.л. кисело мляко и смесване до еднородност, като ще забележите, че известно време след захранването и сместа с кваса ще "избухне" и ще удвои обема си.
Квасът е готов за ползване.
Ако искате да запазите част от кваса за следващия път (след 4 ден), може да го приберете в хладилника и да го подхранвате веднъж в седмицата с 1
лъжица брашно и 1 лъжица кисело мляко като разбъркате до хомогенна смес!
Когато ви потрябва квас, изваждете го на топло за 2-3 часа и го подхранете с 2 с. л. лъжици брашно и 2 с.л. кисело мляко, за да се активира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар