.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


четвъртък, 8 април 2021 г.

МАГИЯТА НА КВАСА ( Или как да си направим квас с кисело мляко)

 

Рецепта от Valq Dimitrova>>>

 
За кваса е използвано бяло брашно от Лидл (но и друго предпочитано от вас ще стане, без тези които не съдържат глутен, глутенът е в основата на кваса) и кисело мляко Верея 2,5% (може и други, но ако не се получат нещата до третия ден, киселото мляко не не е добро, не е истинско и трябва се смени).
 
1-ви ден:
В чист стъклен буркан се сипват равни части брашно и кисело мляко се разбъркват до еднородност. В случая са смесени 2 с.л. брашно и 2 с.л. кисело мляко със стайна температура. Бурканът се покрива с прозрачно фолио и в него се правят дупчици, за да диша. Сместа се оставя на топло.
 
 
2ри ден:
Подхранване, като отново се прибавят 1 с.л. брашно и 1 с.л. кисело мляко със стайна температура и се разбъркват до еднородност. Бурканът се покрива с прозрачното фолио с дупчици,  за да диша. Сместа винаги се оставя на топло.
 
 3ти ден:
Отново подхранване с по 1 супена лъжица брашно и 1 с.л. кисело мляко със стайна температура и смесване до еднородност, като вече ще забележите, че след захранването и време ще се появят балончета. Бурканът се покрива с прозрачно фолио и в него се правят дупчици,за да диша и се оставя на топло.
 

 
 4-ти ден:
Отново подхранване с по 1 супена лъжица брашно и 1 с.л. кисело мляко и смесване до еднородност, като ще забележите, че известно време след захранването и сместа с кваса ще "избухне" и ще удвои обема си.
 
Квасът е готов за ползване.
 
Ако искате да запазите част от кваса за следващия път (след 4 ден), може да го приберете в хладилника и да го подхранвате веднъж в седмицата с 1 лъжица брашно и 1 лъжица кисело мляко като разбъркате до хомогенна смес! 
 
Когато ви потрябва квас, изваждете го на топло за 2-3 часа и го подхранете с 2 с. л. лъжици брашно и 2 с.л. кисело мляко, за да се активира.
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар