Авторска рецепта на Valentina Geoprgieva>>>
В мрежата има доста подобни рецепти, но в тази количествата на добавките са значително завишени, импровизирах с брашната (защото идеята за хляб само от бяло брашно никак не ме блазни) и добавих заквасена сметана.
Получи се уникално апетитен хляб - плътен, с доста голямо относително тегло, но същевременно много пухкав и великолепно овкусен!
Необходими продукти за хляб с тегло 1250 г:
*200 г вода
1 с.л. олио
100 г заквасена сметана 20%
**1 яйце
1 и 2/3 ч.л. сол
2 ч.л. захар
***150 г сварен картоф
380 г пшенично брашно тип 650
250 г пълнозърнесто пшенично брашно
1 и 2/3 ч.л. суха мая за хляб СафИнстант
****150 г запържен до карамелизиране лук - сипва се в машината на сигнала за добавките
Допълнителни уточнения:
* Желателно е да се използва вода, в която са се варили картофи с корите
(трябва добре да се измият преди това) - такава "картофена" вода усилва
вкуса на варен картоф в хляба.
Водата от картофите НЕ трябва да е солена!
** Яйцето предварително се разбива леко с вилица и тогава се изсипва в машината.
*** Вареният картоф се намачква с вилица предварително и се изсипва в машината след течните съставки и преди брашното
**** Предварително нарязваме 2 големи глави лук на по-едри кубчета и ги
запържваме до златисто (лукът се карамелизира). След това от
карамелизирания лук отмерваме нужното ни количество - 150 г. Добавяме го
в машината заедно с малкото останало запържено олио, което е попило
аромата на лука.
Лукът НЕ трябва да се посолява при карамелизирането!
Начин на приготвяне:
Включваме машината на програмата за основен хляб (в повечето машини това е първа програма, тегло 1250 г, коричка средна.
Продуктите се слагат в машината по реда на изписването им в рецептата. Изключение са машините на Panasoniic, при които първо се сипват сухите съставки, а след това - течните.
Посоченото количество вода е достатъчно, защото яйцето и сметаната придават на тестото достатъчно влажност.
Следва да се има предвид, че при месенето тестото не трябва да образува твърде стегната топка - то не трябва да лепне по стените на контейнера, не трябва да се маже под лопатките, но топката тесто е сравнително мека и отпусната - още при първото замесване.
На снимката се вижда консистенцията на тестото след добавяне на карамелизирания лук.
По програма хлябът се пече 60 минути.
След като програмата приключи и премине на режим поддържане на
топлината, машината се изключва и се включва отново на програма "печене", средна коричка за още 10 минути.
Допълнителните 10 минути печене са необходими, тъй като хлябът е доста
плътен и 60 мин. не са му достатъчни да се изпече добре отвътре. А и
коричката се зачервява по-добре.
! След повторното приключване на печенето хлябът се оставя в машината на поддържане на топлината за 30 минути (може и повече, но не по-малко от 30 мин).
След това се изважда, покрива с кърпа и оставя на решетка да изстине.
Много е вкусен - с ярко изразен вкус на картофи, на карамелизиран лук и
сметана - всичките му съставки отлично се усещат във вкуса.
Хлябът беше твърде горещ, когато го снимах, затова го разчупих. А после от него нищо не остана.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар