.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


събота, 2 януари 2021 г.

Питка кръфин, замесена в хлебопекарната машина

 


Изпитана рецепта от Miglena Apostolova>>>

Необходими продукти:

600 гр бяло брашно
2 яйца(на едното отделям жълтъка за намазване)
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
150 мл кисело мляко
1/2 кубче жива мая
1/2 ч.ч. затоплена вода
4-5 с.л. сусам за поръсване
 
Начин на приготвяне:
 
Засипвам маята със захарта. 
Размачквам леко и оствям настрана, докато се превърне в гъста каша. 
 
Разбирвам заедно яйцето и млякото. 
 
В съда на хлебопекарната изсипвам течните съставки, маята и пресявам 500 гр от брашното. 
  
Пускам на програма тесто с мая и наблюдавам консистенцията на тестото, ако се наложи добавям още брашно. Това се налага, защото големината на яйцата и гъстотата на различните млека е различна.

Първото втасване е в машината, но под мое наблюдение, а след оформяне втасва втори път в тавата.

Оформих питката по свое желание. 

Тази форма е питка "кръфин".

Разточвам правоъгълник, които намазвам с масло. Навивам го на руло и го режа на две по дължина. Навивам два "охлюва" с отрязаната страна навън. Слагам ги в тавата един върху друг. 

Оставям да втаса поне час на стайна температура.

Намазвам с жълтъка и поръсвам със сусам.

Започвам да пека на 180 градуса за 30-40 минути, защото питката е висока. 

Покривам с алуминиево фолио, за да не прегори. 

Допичам на 220 градуса за 20 минути, като се ориентирам по цвета на коричката. 

След изпичане поръсвам със студена вода и завивам с кърпа за 10-15 минути.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар