.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


сряда, 23 февруари 2022 г.

Пълнозърнесто-пшенично-ръжен хляб в хлебопекарна машина

 

Авторска рецепта на Valentina Georgieva>>>

Този хляб е приготвен с пълнозърнесто пшенично, пресято ръжено и хлебно бяло брашно, като от общото количество брашно бялото съставлява 37%.

Той е със ситни шупли, умерено компактен, както  можете да се убедите сами, но много мек, пружиниращ, а също така и изключително ароматен и вкусен.


Необходими продукти за готов хляб с тегло 1050 г

 
За малцовата запарка:

1 с.л. ечемичен малц Best Melanoidin>>>

1 с.л. ечемичен малц Best Caramel Aromatic>>

60 г вряла вода

– Наименованието на малцовете в керемидено-червено е връзка към магазина, от който могат да се закупят. 

– Избрала съм комбинация от тези два вида малц, защото те дават приятно златисто-кафяво оцветяване на иначе доста сивия и безличен на вид хляб с ръжено брашно и придават нотки на сушени плодове и ядки във вкуса и аромата на хляба.


За тестото:

235 г хладка вода

2 ч.л. сол

1.5 с.л. мед

3 с.л. зехтин 

1.5 с.л. оцет 6%

280 г пълнозърнесто пшенично брашно (жълтите пакети на БИЛЛА)

160 г пресято ръжено брашно (Елиаз)

260 г бяло хлебно брашно (Топаз Мел Класика)
 
*2.5 ч.л. суха мая  (Jotis)
 
Забележки:
В скобки съм посочила марките продукти, които съм използвала аз.
 
*Ако времето е много топло, може би ще трябва да се сложи по-малко мая. При мен кухнята е доста хладна през зимата.
 





Начин на приготвяне:
 
Малцовите зърна се смилат с кафемелачка до фино брашно, Отмерва се по 1 с.л. от двата вида малц, смесват се и се запарват с 60 г вряла вода. Сместа се разбърква до хомогенност, купичката със запарката се покрива и се оставя малцът да се запари до изстиване на водата.
 
Във ваничката на машината продуктите се изсипват в посочения ред: 
първо водата, подправките, малцовата запарка, след това – брашната.  
На този етап маята  НЕ СЕ СЛАГА.
 
Машината се включва на програма "месене на тесто без мая" (или на програма "пица"), да меси тестото 20 минути (може и 2 пъти х 15 мин на програма "пица").

След като месенето приключи, във ваничката се изсипва маята и се включва на програма "пълнозърнест хляб", 1250 г, светла коричка.
По желание може да се зададе настройка "средна коричка", но кората на готовото изделие става доста твърда, затова аз предпочитам "светла"-та коричка.

Веднага след края на второто месене бъркалките се изваждат!
 
Хлябът се оставя да втасва без бъркалки, при хляб с ръжено брашно изпускане на въглеродния двуокис от надигналото се тесто  преди последната ферментация не е необходимо.

В края на етапа на втасване, преди печенето, ако прецените, че хлябът трябва да втаса още малко, може да изключите машината и да оставите вътре в машината самунът да престои още малко, за да се надигне достатъчно. Дори не му е необходима топлина. Просто да престои в изключената машина още десетина-петнайсет минути.

После включете програма "печене", 60 мин.

След като програмата завърши, може да оставите на програма "поддържане на топлината" около 10-15 минути. После изключете машината и оставете хляба вътре за още около 15-20 минути.

Извадете ваничката от машината и извадете хляба. 
 
Покрийте го и оставете да се охлади.
 
Добър апетит!

 

 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар