.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


събота, 8 януари 2022 г.

" Защо горната коричка на хляба ми не се изпича добре?" Или: Внимавайте каква машина си купувате

Снимка : авторката на питането

Повод за този пост даде едно разтревожено питане на дама в една от групите за хляб в машина в социалната мрежа.

Дамата показа снимка на недоопечения и хляб и се оплака (и напълно основателно), че какъвто и хляб да се опита да изпече, на каквато и настройка за цвят на коричката да пече, резултатът е все плачевен – видимо неопечена, почти сурова и откровено бяла, неапетитна горна коричка.
 
Разбирам я, и моят хляб да излизаше от машината такъв, и аз щях да съм разстроена.

Проблемът ми беше ясен още от снимката и той се потвърди (за мен) много бързо, но също така ми беше интересна и реакцията на другите дами, които взеха участие в обсъждането на злополучната недопечена неапетитна коричка.

50 коментара! 

В рамките на 50 читателски коментара се обсъждаше цвета на коричката - не непременно на злополучния хляб, провокирал питането, а цвета на горната коричка на хляба от машина въобще.

Голяма част от дамите словоохотливо, доволно и даже самодоволно на фона на разстроената питаща, показваха снимки на собствените си хлебчета. "Ето го моят!", "И моят!" , "И моят!".  

Но много малко от участващите се опитаха поне да потърсят къде е проблемът по същество.

Една дама се залови да разисква степените на изпичане и намери проблема в... "КОПЧЕТО )))." (Повреда в копчето за избиране на цвета на коричката)

Чуха се и други мнения: "Всичко зависи от степента на печене!"
 
Друга дама не по-малко мъдро обясни (цитирам без редакция:: "Нали реотана е отдолу,как да е изпечена коричката, всичко е ок".

Е да де, ама не е ОК, то е очевАдно, или както се аргументира обърканата собственичка на злополучния хляб: "...  и на другите пекари е отдолу реотана но като качвате снимки ми изглеждат хубаво опечени".

Тук се намеси още една участничка, която, оказа се, има същата машина и заедно с това има същия проблем, но, кой знае защо, не е потърсила къде е причината. Тя само примирено заключи: "Според мен е от пекарната"

И т.н., и т.н., няма да ви преразказвам всичките 50 коментара - чуденки, безсмислено е. Факт е обаче, че с едно две изключения никоя от дамите не се опита да започне от "А" и "Б" - да потърси проблема в (конструкцията на) машината. 

В публикацията ми "как да изберем хлебопекарна машина" в същия този блог аз съм писала за важността на добрата, грамотно създадена от инженерна гледна точка, конструкция на машината за хляб, предложила съм четивото във всички групи за хляб –  за да стигне до повече хора, за да им бъде в помощ, когато си избират машина за хляб,  но... кой бе, ти ли на мен ще ми кажеш, че да ти чета писаниците!? 
Българинът сам знае всичко най-добре!

Около последното мнение "Според мен е от пекарната" се обединихме двете собственички на въпросния модел машина и моята скромна милост. Само че за разлика от тях двете, аз се постарах и да ги "открехна" кое е това "от пекарната", заради което коричката не ще и не ще да се изпече!
 
Писах на жената, придружено със снимка на  нейната машина следното:

 "Да, в пекарната е (проблемът). Просто сте се минали с тази машина Crown от Зора за 150 левчета. Пари, хвърлени на вятъра. Сега ще Ви обясня проблема: аз се поразрових в мрежата и намерих снимка на Вашата машина с отворен капак. 

 Проблемът действително е в машината, или по-скоро в нейната конструкция. 

 

"...Вижте на снимката: ваничката на машината е монтирана много високо, така че даже излиза над горния ръб на пекарната камера. Въпреки че не може да се разбере колко е издаден над ваничката хлябът (колко е бухнал над ваничката), предполагам, че между горната коричка на хляба и капака на ваничката остава малко, недостатъчно място. Колкото повече е бухнал хлябът, толкова по-малко място остава между него и капака. 

Машината има и още един конструктивен проблем – единственият реотан е монтиран ниско долу, даже доколкото виждам на снимката - той е монтиран чак на дъното, което е абсолютна безотговорна недомислица на производителя. 

Ваничката стърчи много, много над реотана, и когато между хляба и капака остава твърде малко свободно пространство, то горещият въздух, който трябва да достигне до коричката, няма достатъчно празно пространство, за да може да циркулира свободно, а и реотанът е монтиран твърде далеч от горната страна на хляба. И горещият въздух няма как да изпече добре коричката отгоре. Чисто конструктивна недомислица на машината..."

В отговор получих от собственичката на машината Crown CBM–6562 снимката, публикувана по-долу, при която загадката се изясни напълно.

Вижте сами: когато капакът се затвори, ясно е, че неговият свод опира почти досами горния ръб на ваничката, т.е. между горната коричка на бухналия хляб и свода на капака няма да остане почти никакво празно място.  В добавък, единственият реотан на машината е монтиран буквално на самото дъно на машината (както се вижда на по-горната снимка), колкото се може по–далеч от свода на капака и горната коричка на хляба.

Е, как при това положение злополучният хляб може да се изпече добре отгоре? Каква циркулация на горещ въздух може да се осъществи там, в това недостатъчно, крайно ограничено  свободно пространство и при този монтиран толкова ниско единствен реотан, че да изпече коричката?!
 

 Писала съм за този проблем при някои машини за хляб в т.4 на моята статия "Как да изберем хлебопекарна машина">>>

"4. Препоръчително е да се уверите с какъв обем е контейнерът за хляба, колко е висок сводът на капака и колко е просторна пекарната камера на избраната машина - до голяма степен от тези параметри зависи дали хлябът ви ще бъде достатъчен по тегло и при това добре надигнал се, добре изпечен (в т.ч. и горната му коричка).

Потърсете в мрежата снимки на избраната машина с отворен капак. Такава снимка ще ви даде отговори на въпросите, които ви интересуват, защото почти никой търговец не си и помисля да ги даде и едва ли му минава през ума колко са важни те." 
 
За илюстрация съм показала и снимката по-долу със следния текст: "Обърнете внимание колко много място има между горния ръб на контейнера за хляба и горния ръб на пекарната камера при машината. Начинът на монтиране на контейнера при нея увеличава полезния обем на камерата, отговорен за добрата циркулация на горещия въздух около хляба. В такава машина хлябът ви ще се издуе добре и горната му коричка ще се изпече отлично, защото горещият въздух има много място за циркулация."


Сега отново правя добронамереното усилие да заостря вниманието на тези, които избират машина за хляб, колко е важна конструкцията на пекарната камера и колко са различни всъщност различните машини за хляб. Как придирчиво трябва да подхождате към избор на машина и да обръщате внимание на всеки "дребен" на пръв поглед детайл.

И най-важното: Не купувайте "котка в чувал"!!!
Т.е. не купувайте машина, която търговецът ви показва само със затворен капак, без да можете да  проверите какво има вътре, под капака, както е в случая със злополучната машинa Crown CBM–6562 от "Зора", дала повод за днешната ми статия . 
 
Добрият търговец уважава достатъчно и себе си, и своите клиенти, и няма да им продава стока, така оскъдно промотирана, без да се замисли, как това рано или късно ще рикошира върху репутацията му. 
 
Избирайте грамотно, бъдете придирчиви и обръщайте внимание на всеки детайл. На всеки детайл, от които най-маловажният е броят на бъркалките!


А тази машина, ако е възможно, изобщо не я купувайте!
По мое мнение тя изобщо не трябва да се продава, трябва да бъде изтеглена от пазара, защото е тотално сбъркана като конструкция, но на мен ми е ясно, че на нашия пазар това едва ли ще се случи.

Така че  умната, когато избирате!

Няма коментари:

Публикуване на коментар