Снимка : авторката на питането
Повод за този пост даде едно разтревожено питане на дама в една от групите за хляб в машина в социалната мрежа.
Проблемът ми беше ясен още от снимката и той се потвърди (за мен) много бързо, но също така ми беше интересна и реакцията на другите дами, които взеха участие в обсъждането на злополучната недопечена неапетитна коричка.
50 коментара!
В рамките на 50 читателски коментара се обсъждаше цвета на коричката - не непременно на злополучния хляб, провокирал питането, а цвета на горната коричка на хляба от машина въобще.
Голяма част от дамите словоохотливо, доволно и даже самодоволно на фона на разстроената питаща, показваха снимки на собствените си хлебчета. "Ето го моят!", "И моят!" , "И моят!".
Но много малко от участващите се опитаха поне да потърсят къде е проблемът по същество.Една дама се залови да разисква степените на изпичане и намери проблема в... "КОПЧЕТО )))." (Повреда в копчето за избиране на цвета на коричката)
Е да де, ама не е ОК, то е очевАдно, или както се аргументира обърканата собственичка на злополучния хляб: "... и на другите пекари е отдолу реотана но като качвате снимки ми изглеждат хубаво опечени".
Тук се намеси още една участничка, която, оказа се, има същата машина и заедно с това има същия проблем, но, кой знае защо, не е потърсила къде е причината. Тя само примирено заключи: "Според мен е от пекарната"
И т.н., и т.н., няма да ви преразказвам всичките 50 коментара - чуденки, безсмислено е. Факт е обаче, че с едно две изключения никоя от дамите не се опита да започне от "А" и "Б" - да потърси проблема в (конструкцията на) машината.
"Да, в пекарната е (проблемът). Просто сте се минали с тази машина Crown от Зора за 150 левчета. Пари, хвърлени на вятъра. Сега ще Ви обясня проблема: аз се поразрових в мрежата и намерих снимка на Вашата машина с отворен капак.
Проблемът действително е в машината, или по-скоро в нейната конструкция.
"...Вижте на снимката: ваничката на машината е монтирана много високо, така че даже излиза над горния ръб на пекарната камера. Въпреки че не може да се разбере колко е издаден над ваничката хлябът (колко е бухнал над ваничката), предполагам, че между горната коричка на хляба и капака на ваничката остава малко, недостатъчно място. Колкото повече е бухнал хлябът, толкова по-малко място остава между него и капака.
Машината има и още един конструктивен проблем – единственият реотан е монтиран ниско долу, даже доколкото виждам на снимката - той е монтиран чак на дъното, което е абсолютна безотговорна недомислица на производителя.
Ваничката стърчи много, много над реотана, и когато между хляба и капака остава твърде малко свободно пространство, то горещият въздух, който трябва да достигне до коричката, няма достатъчно празно пространство, за да може да циркулира свободно, а и реотанът е монтиран твърде далеч от горната страна на хляба. И горещият въздух няма как да изпече добре коричката отгоре. Чисто конструктивна недомислица на машината..."
В отговор получих от собственичката на машината Crown CBM–6562 снимката, публикувана по-долу, при която загадката се изясни напълно.
Вижте сами: когато капакът се затвори, ясно е, че неговият свод опира почти досами горния ръб на ваничката, т.е. между горната коричка на бухналия хляб и свода на капака няма да остане почти никакво празно място. В добавък, единственият реотан на машината е монтиран буквално на самото дъно на машината (както се вижда на по-горната снимка), колкото се може по–далеч от свода на капака и горната коричка на хляба.
Писала съм за този проблем при някои машини за хляб в т.4 на моята статия "Как да изберем хлебопекарна машина">>>
Потърсете в мрежата снимки на избраната машина с отворен капак. Такава снимка ще ви даде отговори на въпросите, които ви интересуват, защото почти никой търговец не си и помисля да ги даде и едва ли му минава през ума колко са важни те."
По мое мнение тя изобщо не трябва да се продава, трябва да бъде изтеглена от пазара, защото е тотално сбъркана като конструкция, но на мен ми е ясно, че на нашия пазар това едва ли ще се случи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар