Млечният карамел се получава като сос, подходящ за гарниране на сладоледи, кремове, сладкиши, за сервиране на палачинки или за напояване на тортени блатове.
Цветът му е тъмен, защото е приготвен с влажна тръстикова захар "Muscovado", която, предполагам, знаете, се произвежда и внася от остров Мавриций. Харесвам я, защото е много богата на вкус и аромат, а готовият млечен карамелен сос има вкус и аромат на кафе с мляко. Божествено вкусен, приготвих го, снимах и моите едва дочакаха, да започнат да си отпиват с големи глътки.
Ако предпочитате, може да го приготвите с кафява захар на кристали, тя е по-светла и млечният карамел ще стане по-светъл на цвят.
1л прясно мляко с висока масленост (аз използвам Верея Чудно 3.7% или Olimpus 3.7%)
350 г влажна кафява захар Muscovado
1 ч.л. сода бикарбонат
Ако използвате друга кафява тръстикова захар на кристали, трябва да добавите 1 ч.л. ванилова есенция (или ванилия) и щипка смляна морска сол.
Начин на приготвяне:
В машината се сипва прясното мляко., захарта и содата.
Включва се програмата за мармалад.
След края на програмата цикълът се повтаря още 2 пъти.
После се изважда от машината, пресипва се в подходящ съд и се оставя да изстине.
След като изстине, се прибира в хладилника.
От това количество се получава около 600 г готов млечен карамелен сос.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар