.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


неделя, 3 януари 2021 г.

Нетрадиционен хляб от едрозърнест лимец с нахутена закваска

 

Авторска рецепта от Иван Новаков>>>

Необходими продукти:

425 грама пълнозърнесто брашно от лимец

2 ч.л. сол

150 мл кисело мляко със стайна температура

1 ч.л. сода

1 яйце

За закваската:

230 мл вода с температура 37С 

75 г. пълнозърнесто брашно от лимец

20 г. нахутена закваска (мая)

2 с.л. захар

2 с.л. олио

Нахутената закваска ("нахутена мая") може да се закупи от сайта на производителя ТУК>>>

 

Начин на приготвяне:

1. В купа се сипва водата, добавят се последователно 75 г. пълнозърнесто брашно от лимец, нахутената закваска, захарта и олиото. Продуктите се разбъркват.

2. Купата се покрива с кърпа и се оставя на топло място да се активира закваската.

3. След като закваската се активира, към нея се добавя разбитото яйце.

4. Към киселото мляко се добавя 1 ч.л. сода, разбърква се и се оставя сместа да шупне. След това се изсипва при активираната закваска.

5. Получената смес се изсипва в контейнера на машината

6. Отгоре се изсипват 425 г. пресято брашно  и солта

Програмата е custum (home made) със следните параметри:

Месене 1. 12мин 

Втасване 1. - 30 мин 

Месене 2.-  8 мин 

Втасване 2. -  60 мин 

Печене - 60 мин.

Коричка - средно препечена

След звуковия сигнал за край на програмата оставете в контейнера час на поддържане на топлината.

След това извадете от контейнера и оставете хляба на решетка, покрит с кърпа, за да изстине.

Добър апетит!

 







Няма коментари:

Публикуване на коментар