Авторска рецепта от Иван Новаков>>>
Необходими продукти:
425 грама пълнозърнесто брашно от лимец
2 ч.л. сол
150 мл кисело мляко със стайна температура
1 ч.л. сода
1 яйце
За закваската:
230 мл вода с температура 37С
75 г. пълнозърнесто брашно от лимец
20 г. нахутена закваска (мая)
2 с.л. захар
2 с.л. олио
Нахутената закваска ("нахутена мая") може да се закупи от сайта на производителя ТУК>>>
Начин на приготвяне:
1. В купа се сипва водата, добавят се последователно 75 г. пълнозърнесто брашно от лимец, нахутената закваска, захарта и олиото. Продуктите се разбъркват.
2. Купата се покрива с кърпа и се оставя на топло място да се активира закваската.
3. След като закваската се активира, към нея се добавя разбитото яйце.
4. Към киселото мляко се добавя 1 ч.л. сода, разбърква се и се оставя сместа да шупне. След това се изсипва при активираната закваска.
5. Получената смес се изсипва в контейнера на машината
6. Отгоре се изсипват 425 г. пресято брашно и солта
Програмата е custum (home made) със следните параметри:
Месене 1. 12мин
Втасване 1. - 30 мин
Месене 2.- 8 мин
Втасване 2. - 60 мин
Печене - 60 мин.
Коричка - средно препечена
След звуковия сигнал за край на програмата оставете в контейнера час на поддържане на топлината.
След това извадете от контейнера и оставете хляба на решетка, покрит с кърпа, за да изстине.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар