.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


сряда, 26 май 2021 г.

КОЗУНАК НА КОНЦИ В ХЛЕБОПЕКАРНА МАШИНА

Рецепта от Yana Todorova>>>

От години търсех перфектната рецепта за козунак на конци в хлебопекарна. От доста места и с много четене сглобих перфектната рецепта – съотношение на продукти и температури! И като бонус – меси го хлебопекарната 


 Необходими продукти:

3 яйца на стайна температура + 1 белтък за намазване 

200 мл прясно мляко хладко (идеална температура 35 С) + 1 с.л. за намазване

150 гр захар (разтворена в прясното мляко)

1 с.л. течен подсладител

1 с.л. ракия

550 гр брашно за козунаци или баници – пресято 3 пъти!!! (Брашното да е със сила (висока лепливост) W350 и протеин (белтъци) поне 12)

2 ванилии

1 ампула лимонова есенция

кората на 1 лимон

няколко капки ром или есенция

15 – 20 гр прясна мая (може и 7 гр суха, но аз не съм пробвала)

30 гр краве масло разтопено

20 гр мас, разтопена

30 мл олио


Начин на приготвяне:

В хладко мляко (температура 35С) разтваряме захарта. После в част от него добавяме 2 с.л. от пресятото брашно, и като го разбъркаме на каша, натрошаваме прясната мая и оставяме да шупне.
 
През това време леко разбиваме 3 яйца на стайна температура, добавяме към тях остатъка от млякото, и половината от разтопената мазнина (смесени 3те вида описани горе. Добавяме и есенциите, ракията, течния подсладител, ванилията и маята. разбъркваме.
 
От брашното заделяме 100 гр и заделяме на страна. Започваме да го добавяме към мокрите съставки лъжица по лъжица. Готовата смес изсипваме във хлебопекарната.
 
Следващите стъпки зависят от модела на уреда. Ако имате кратка програма за месене (примерно за паста) пуснете нея. Ако ли не, пуснете си нормалната програма за месене и втасване, но се подгответе да я спрете и пуснете от начало след 15 мин.
 
След първите 15 мин пуснете отново програмата за паста (или рестартирайте основна програма) и започнете да добавяте лъжица по лъжица заделентото брашно, като изчаквате всяка лъжица да се усвои преди да добавите следващата.
 
След още 15 мин пуснете отначало основна програма (месене и втасване - моята е 1 час и 15 мин) и докато бърка започнете да добавяте лъжица по лъжица заделената мазнина. Изчаквайте да се усвои, преди да добавите следващата.
 
Оставете програмата да завърши. Би следвало тестото да е удвоило обема си. 
Загрейте стаята (много трябва да ви е топло, около 30 С) 
Извадете тестото на намазнен плот и уформете фитили, направете си плетка по желание и поставяйте в намазнена тава 25 см диаметър. Имайте предвид, че за да бухне хубаво и да стане мек козунакът, плетките трябва да са рехави и да се поставят на разстояние една от друга в тавата
 
Оставете да втаса втори път във фуната на 45-50 С за между половин час и час и половина (зависи колко захар сте сложили, както и от маята). Колкото повече захар има в тестото, толкова по-бавно втасва. Трябва да си удвои обема.
 
Извадете го в топлата стая, и пуснете фунрата да вдигне градусите до 170 (или 190 ако е без вентилатор)
 
Междувременно намажете козунака с разбития заделен белтък и лъжицата прясно мляко. Можете да поръсите с термо захар или с влажни ръце да ръсите с обикновена.
 
Вкарайте козунака в загрятата фурна и веднага намалете на 150 с вентилатор или 160 без вентилатор. Ще ви се наложи да печете около 30 мин.
 
Когато се изпече отворете фурната но му дайте няколко минути да изстива в нея. не го вадете рязко на студено.
 
После го намажете със захарен сироп от равни количества вода и захар.

Искрено препоръчвам да видите видеото за да се ориентирате как изглежда тестото във всеки един момент както и от към идея за плетене

=========================================================
Отдолу ви давам няколко важни насоки:

* Всички продукти на стайна темпертаура!

* Брашното трябва да е фино (за баници или козунаци, и да е пресято 3 пъти, за да вкарате въздух)

* Ракията дава допълнителна храна на маята, не я пропускайте

* Прекалено многото захар натежава на тестото и козунака не става въздушен. Идеалното съотношение е до 250 г захар на 1 кг брашно. Ако не ви е достатъчно сладко, добавете течен подсладител. Също така захарта трябва да е предварително разтворена в млякото. Не я слагайте на кристали. Най-лесно ще е да кипнете млякото с нея да се разтвори, и да го охладите до 35 С

* Най-хубав става козунакът с 3 вида мазнина. Затова и в тази рецепта са толкова. Общото им количество е 90 мл. Не се слагат на веднъж. Разделят се наполовина. Втората половина се слага лъжица по лъжица след като се е замесило тестото (след около 30 мин)

* Няма хлебопекарна с програма за козунак, така че ще ви се наложи да спирате и пускате отначало 3 пъти програмата си за тесто, или да пуснете 2 програми за паста и после да си пуснете тази за месене и втасване Стаята, в която ще го оформяте и втасвате трябва да е топла!!! Все пак ще го вадите от топло за да го оформите, а после като втаса втори път ще стои навън докато загрее фурната!

* Сложете го във по-топла фурна и веднага намалете. Козунак се пече на ниски градуси за дълго време. за 1000 гр брашно сложете във 190 С и намалете на 160, за 550 сложете във 170 и намалете на 150

* Печете на пара или с няколко купички вода около тавата

* Тесто с тегло под 1 килограм се пече в продължение на 30 минути, 1 килограм – 45 минути, 1,5 килограма – 1 час, 2 килограма – час и половина.


Няма коментари:

Публикуване на коментар