От години търсех перфектната рецепта за козунак на конци в хлебопекарна. От доста места и с много четене сглобих перфектната рецепта – съотношение на продукти и температури! И като бонус – меси го хлебопекарната
Необходими продукти:
3 яйца на стайна температура + 1 белтък за намазване
200 мл прясно мляко хладко (идеална температура 35 С) + 1 с.л. за намазване
150 гр захар (разтворена в прясното мляко)
1 с.л. течен подсладител
1 с.л. ракия
550 гр брашно за козунаци или баници – пресято 3 пъти!!! (Брашното да е със сила (висока лепливост) W350 и протеин (белтъци) поне 12)
2 ванилии
1 ампула лимонова есенция
кората на 1 лимон
няколко капки ром или есенция
15 – 20 гр прясна мая (може и 7 гр суха, но аз не съм пробвала)
30 гр краве масло разтопено
20 гр мас, разтопена
30 мл олио
Начин на приготвяне:
Искрено препоръчвам да видите видеото за да се ориентирате как изглежда тестото във всеки един момент както и от към идея за плетене
=========================================================
Отдолу ви давам няколко важни насоки:
* Всички продукти на стайна темпертаура!
* Брашното трябва да е фино (за баници или козунаци, и да е пресято 3 пъти, за да вкарате въздух)
* Ракията дава допълнителна храна на маята, не я пропускайте
* Прекалено многото захар натежава на тестото и козунака не става въздушен. Идеалното съотношение е до 250 г захар на 1 кг брашно. Ако не ви е достатъчно сладко, добавете течен подсладител. Също така захарта трябва да е предварително разтворена в млякото. Не я слагайте на кристали. Най-лесно ще е да кипнете млякото с нея да се разтвори, и да го охладите до 35 С
* Най-хубав става козунакът с 3 вида мазнина. Затова и в тази рецепта са толкова. Общото им количество е 90 мл. Не се слагат на веднъж. Разделят се наполовина. Втората половина се слага лъжица по лъжица след като се е замесило тестото (след около 30 мин)
* Няма хлебопекарна с програма за козунак, така че ще ви се наложи да спирате и пускате отначало 3 пъти програмата си за тесто, или да пуснете 2 програми за паста и после да си пуснете тази за месене и втасване Стаята, в която ще го оформяте и втасвате трябва да е топла!!! Все пак ще го вадите от топло за да го оформите, а после като втаса втори път ще стои навън докато загрее фурната!
* Сложете го във по-топла фурна и веднага намалете. Козунак се пече на ниски градуси за дълго време. за 1000 гр брашно сложете във 190 С и намалете на 160, за 550 сложете във 170 и намалете на 150
* Печете на пара или с няколко купички вода около тавата
* Тесто с тегло под 1 килограм се пече в продължение на 30 минути, 1 килограм – 45 минути, 1,5 килограма – 1 час, 2 килограма – час и половина.
Няма коментари:
Публикуване на коментар