Необходими продукти за хляб с тегло 1000г
200 мл хладко мляко
150 грама квас
0.5 ч.л. захар
Как се приготвя квасът вижте ТУК>>>
и още:
580 г, брашно
75г захар
1 малко яйце
50 мл олио
15 г масло
0.5 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Във ваничката на машината се изсиват прясното мляко, кваса и 0.5 ч.л. захар, разбърква се и сместа се оставя за 12-15 мин. да се активира.
Добавяме 580 гр брашно и върху брашното добавяме яйцето, захарта и маслото.
Включваме на програма сладък хляб, 1 кг, коричка по избор, но за такъв хляб е най-добре да се избере светла коричка.
10 мин след началото на замесването добавяме лъжица по лъжица (на 3 части) олиото - всяка следваща лъжица е добре да се добави, след като предишната напълно се усвои от тестото.
На сигнала за добавяне на продукти се поръсва солта.
Тестото се получава леко и малко лепкаво.
При необходимост (ако е по течно или залепва по стените, добавете лъжица или две брашно допълнително, като внимавате да не го направите прекалено твърдо).
!!! Работата с квас е малко капризна и аз успях да изпека показаниях от мен сладък хляб на 3 опит!
При първите два не се съобразих с необходимата хидратацията и хлябът ми ставаше глетав и неизпечен .
Съотношението на течности и квас е 2:1, това трябва да се има предвид.
След края на програмата е добре да се остави в машината поне за половин час - да се довършат химичните процеси при изпичането и хлябът леко да се отпусне, да се извади по-лесно от машината.
Оставяме го да се охлади на решетка, покрит с кърпа и можем да го разрежем.
Добър апетит!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар