.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


петък, 9 април 2021 г.

СЛАДЪК ХЛЯБ С КВАС, ИЗПЕЧЕН В ХЛЕБОПЕКАРНА МАШИНА

Рецепта от Valq Dimitrova>>>


Необходими продукти за хляб с тегло 1000г

200 мл хладко мляко
150 грама квас
0.5 ч.л. захар 
 
Как се приготвя квасът вижте ТУК>>>
 
и още:
580 г, брашно
75г захар 
1 малко яйце
50 мл олио
15 г масло 
0.5 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Във ваничката на машината  се изсиват прясното мляко, кваса и 0.5 ч.л. захар, разбърква се и сместа се оставя за 12-15 мин. да се активира.

Добавяме 580 гр брашно и върху брашното добавяме  яйцето,  захарта и маслото.
 
Включваме на програма сладък хляб, 1 кг, коричка по избор, но за такъв хляб е най-добре да се избере светла коричка.
 
10 мин след началото на замесването добавяме лъжица по лъжица (на 3 части) олиото - всяка следваща лъжица е добре да се добави, след като предишната напълно се усвои от тестото.

На сигнала за добавяне на продукти се поръсва солта.

Тестото се получава леко и малко лепкаво.
При необходимост (ако е по течно или залепва по стените,  добавете лъжица или две брашно допълнително, като внимавате да не го направите прекалено твърдо).
 
!!! Работата с квас е малко капризна и аз успях да изпека показаниях от мен сладък хляб на 3 опит!
При първите два не се съобразих с необходимата хидратацията и хлябът ми ставаше глетав и неизпечен .
Съотношението на течности и квас е 2:1, това трябва да се има предвид.

След края на програмата е добре да се остави в машината поне за половин час - да се довършат химичните процеси при изпичането и хлябът леко да се отпусне, да се извади по-лесно от машината.  
 
Оставяме го да се охлади на решетка, покрит с кърпа и можем да го разрежем. 

Добър апетит!!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар