Не стана ясно чие е авторството на рецептата, освен че дамата се казва Нели.
Необходими продукти за козунак с тегло 900 г:
2 яйца р-р М (100г)
100 мл прясно мляко
30 г (2 с.л.) кисело мляко
40 г краве масло
30 г олио
470 г бяло брашно
130 г кафява захар
настърганата кора от 1 лимон
настърганата кора от 1 портокал
20 г (половин кубче) прясна мая
5 ванилии на прах, или 1 ампула ванилова есенция, или 1 ч.л. ванилов екстракт.
Начин на приготвяне:
Накисваме стафиди, бадеми и орехи в ром (или ромова есенция)
Прясното мляко леко затопляме и добавяме натрошената мая заедно с 1 с.л. заха. Оставяме на топло място маята за шупне,
2 яйца разбиваме на пяна и добавяме към тях захарта, заедно с разтопеното масло и олиото. Към тях добавяме настърганата кора от лимона и портокала, както и ванилията.
Изсипваме тази смес в машината, отгоре изсипваме брашното, след това шупналата мая, заедно с прясното мляко.
Включваме на машината на програма "сладък хляб" - за този размер на хляба програмата трае 2:55 часа.
И тук: внимание!!!
Тестото трябва 3 пъти да се меси и да се остави да втасва 3 пъти между месенията.
Затова, след като програмата изпълни първото месене и втасване, можем да изключим машината и да включим отново програмата за сладък хляб, коричка светла.
Можем да удължим и втасването, ако е необходимо, като включим машината на пауза. Който няма функцип пауза на машината си, може да фиксира колко минути е паметта при спиране на тока и да изключва и включва машината няколко пъти за, например, 1 минута по кратък период, за да не се рестартира програмата.
По време на третото втасване, когато часовникът показва 1:50 часа, вадим тестото и го разделяме на 3 топки.
Всяка топка разпъваме с наманени ръце на правоъгълник, наръсваме с продукти за пълнежа, после усукваме всеки правоъгълник около оста ои дълцина, за да се скрият ядките и стафидите.
После сплитаме трите усукани правоъгълника и ги връщаме в машината.
Тестото продължава да втасва в машината.
Преди началото на печенето намазваме козунака с разбит жълтък и поръсваме с кафява захар и ядки.
След изпичането оставяме в машината в режим на поддържане на топлината поне 10 минути, преди да извадим готовия козунак.
Охлаждаме го на решетка.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар