.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


понеделник, 22 март 2021 г.

КОЗУНАК НА КОНЦИ В ХЛЕБОПЕКАРНА МАШИНА - ТАЙНАТА Е В ОМЕСВАНЕТО и СПЛИТАНЕТО!

 

 
Не стана ясно чие е авторството на рецептата, освен че дамата се казва Нели.

Необходими продукти за козунак с тегло 900 г:

2 яйца р-р М (100г)
100 мл прясно мляко
30 г (2 с.л.) кисело мляко
40 г краве масло
30 г олио
470 г бяло брашно
130 г кафява захар
настърганата кора от 1 лимон
настърганата кора от 1 портокал
20 г (половин кубче) прясна мая
5 ванилии на прах, или 1 ампула ванилова есенция, или 1 ч.л. ванилов екстракт.
 

Начин на приготвяне:
 
Накисваме стафиди, бадеми и орехи в ром (или ромова есенция)
 
Прясното мляко леко затопляме и добавяме натрошената мая заедно с 1 с.л. заха. Оставяме на топло място маята за шупне,
 
2 яйца разбиваме на пяна и добавяме към тях захарта, заедно с разтопеното масло и олиото. Към тях добавяме настърганата кора от лимона и портокала,  както и ванилията.

Изсипваме тази смес в машината, отгоре изсипваме брашното, след това шупналата мая, заедно с прясното мляко.

Включваме на машината на програма "сладък хляб" - за този размер на хляба програмата трае 2:55 часа.
 
И тук: внимание!!!
 
Тестото трябва 3 пъти да се меси и да се остави да втасва 3 пъти между месенията. 

Затова, след като програмата изпълни първото месене и втасване, можем да изключим машината и да включим отново програмата за сладък хляб, коричка светла.

Можем да удължим и втасването, ако е необходимо, като включим машината на пауза. Който няма функцип пауза на машината си, може да фиксира колко минути е паметта при спиране на тока и да изключва и включва машината няколко пъти за, например, 1 минута по кратък период, за да не се рестартира програмата.
 
По време на третото втасване, когато часовникът показва 1:50 часа, вадим тестото и го разделяме на 3 топки.
Всяка топка разпъваме с наманени ръце на правоъгълник, наръсваме с продукти за пълнежа, после усукваме всеки правоъгълник около оста ои дълцина, за да се скрият ядките и стафидите.

После сплитаме трите усукани правоъгълника и ги връщаме в машината.

Тестото продължава да втасва в машината.
 
Преди началото на печенето намазваме  козунака с разбит жълтък и поръсваме с кафява захар и ядки.

След изпичането оставяме в машината в режим на поддържане на топлината поне 10 минути, преди да извадим готовия козунак.

Охлаждаме го на решетка.

Добър апетит!








Няма коментари:

Публикуване на коментар