.

Това е блогът на нашата стабилно развиваща се едноименна група за изделия в хлебопекарна машина във Фейсбук. При нас не чакаме всеки нов член да пита все едно и също – разбираемо е, когато той е новак. Затова ние се стремим изпреварващо да му помогнем, като предлагаме всеки ден интересни рецепти, практични съвети за работа с машината и много нови знания.

Това е единственият по рода си специализиран блог за хляб и други изделия, приготвени в хлебопекарна машина в българското интернет пространство.
В него се публикуват най-добрите, най-интересните и най-сполучливи рецепти за хляб и други изделия в хлебопекарна машина, придружени с оригиналните снимки на изделията, направени от авторите им.
Самите автори са представени в блога с акаунтите си в социалната мрежа.
Ако нашият блог ви харесва, присъединете се към нас ТУК>>> и направете своите рецепти част от него!

.

.


понеделник, 3 декември 2018 г.

Хляб с картофи, лук и заквасена сметана в хлебопекарна машина

 
 
 
 
Това е един изключително вкусен хляб с добавки, който изпекохме от една страна заради темата на седмицата в групата ни във Фейсбук>>>  "Хляб с добавки", а от друга - защото за такъв хляб попита една от нашите потребителки.

Не че в мрежата няма подобни рецепти, но в тази ние значително завишихме количествата на добавките, импровизирахме с брашната (защото идеята за хляб само от бяло брашно никак не ни блазни) и добавихме заквасена сметана. Получи се уникално апетитен хляб - плътен, с доста голямо относително тегло, но същевременно много пухкав и великолепно овкусен!




Необходими продукти за хляб с тегло 1250 г:

*200 г вода
1 с.л. олио
100 г заквасена сметана 20%
**1 яйце
1 и 2/3 ч.л. сол
2 ч.л. захар
***150 г сварен картоф

380 г пшенично брашно тип 650
250 г пълнозърнесто пшенично брашно
1 и 2/3 ч.л. суха мая за хляб СафИнстант

****150 г запържен до карамелизиране лук - сипва се в машината  на сигнала за добавките


Допълнителни уточнения:

* Желателно е да се използва вода, в която са се варили картофи с корите (трябва добре да се измият преди това) - такава "картофена" вода усилва вкуса на варен картоф в хляба.
Водата от картофите НЕ трябва да е солена!

** Яйцето предварително се разбива леко с вилица и тогава се изсипва в машината.

*** Вареният картоф се  намачква с вилица предварително и се изсипва в машината след течните съставки и преди брашното

**** Предварително нарязваме 2 големи глави лук на по-едри кубчета и ги запържваме до златисто (лукът се карамелизира). След това от карамелизирания лук отмерваме нужното ни количество - 150 г. Добавяме го в машината заедно с малкото останало запържено олио, което е попило аромата на лука.
Лукът НЕ трябва да се посолява при карамелизирането!

Включваме машината на програмата за основен хляб (в повечето машини това е първа програма, тегло 1250 г,  коричка средна.

Следва да се има предвид, че при месенето тестото не трябва да образува твърде стегната топка - то не трябва да лепне по стените на контейнера, не трябва да се маже под лопатките, но топката тесто е сравнително мека и отпусната - още при първото замесване.

На снимката се вижда консистенцията на тестото след добавяне на карамелизирания лук.



Посоченото  количество вода е достатъчно, защото яйцето и сметаната придават на тестото достатъчно влажност.

По програма хлябът се пече 60 минути.

След като програмата приключи и премина на режим поддържане на топлината, ние изключихме машината и включихме само печене на средна коричка за още 10 минути.

Допълнителните 10 минути печене са необходими, тъй като хлябът е доста плътен и 60 мин. не са му достатъчни да се изпече добре отвътре. А и коричката се зачервява по-добре.

След повторното приключване на печенето оставихме хляба в машината на поддържане на топлината за 30 минути (може и повече, но не по-малко от 30 мин.).

След това извадихме и покрихме с кърпа и оставихме на решетка да изстине.

Много е вкусен - с ярко изразен вкус на картофи, на карамелизиран лук и сметана - всичките му съставки отлично се усещат във вкуса.

Хлябът беше твърде горещ, когато го снимахме, затова го разчупихме. А после от него нищо не остана. Разрязан ще го снимаме следващия път, когато го изпечем:)


 Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар