неделя, 9 януари 2022 г.

Млечен карамел в хлебопекарна машина

 
рецепта от Валентина Георгиева>>>
 

Млечният карамел се получава като сос, подходящ за гарниране на сладоледи, кремове, сладкиши, за сервиране на палачинки или за напояване на тортени блатове. 

Цветът му е тъмен, защото е приготвен с влажна тръстикова захар "Muscovado", която, предполагам, знаете, се произвежда и внася от остров Мавриций. Харесвам я, защото е много богата на вкус и аромат, а готовият млечен карамелен сос има вкус и аромат на кафе с мляко. Божествено вкусен, приготвих го, снимах и моите едва дочакаха, да започнат да си отпиват с големи глътки. 

Ако предпочитате, може да го приготвите с кафява захар на кристали, тя е по-светла и млечният карамел ще стане по-светъл на цвят.

Приготвянето му е лесно, но ако се прави на котлона, трябва да се готви на ниска температура и постоянно да се бърка. В машината е удобно, включвате я и забравяте, тя върши всичко сама, накрая получавате готовия продукт.


Необходими продукти:

1л прясно мляко с висока масленост (аз използвам Верея Чудно 3.7% или Olimpus 3.7%)

350 г влажна кафява захар Muscovado 

1 ч.л. сода бикарбонат

Ако използвате друга кафява тръстикова захар на кристали, трябва да добавите 1 ч.л. ванилова есенция (или ванилия) и щипка смляна морска сол. 

Начин на приготвяне:

В машината се сипва прясното мляко., захарта и содата.

Включва се програмата за мармалад.


След края на програмата цикълът се повтаря още 2 пъти.

После се изважда от машината, пресипва се в подходящ съд и се оставя да изстине.

След като изстине, се прибира в хладилника.

От това количество се получава около 600 г готов млечен карамелен сос.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар